Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Mengikut keputusan tidak Rasmi Piala Malaysia dimiliki Oleh Negeri Sembilan.

https://i1.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/db/Flag_of_Negeri_Sembilan.svg/800px-Flag_of_Negeri_Sembilan.svg.png
Negeri Sembilan (3)

https://i0.wp.com/chiefacoins.com/Database/Micro-Nations/KelantanFlag.png
Kelantan (1)

Hoben jang!!! Isnin mesti Cuti Umun.

Update 10.06Malam 8.Nov.2009 .

N. Sembilan ulangi sejarah 1948 , baca selanjutnya.

.khad1, .khad1:link, .khad1:visited, .khad1:active { color:#3366CC; text-decoration:underline; border-bottom:#3366CC 1px solid; } .khad1:hover { color:#c03; text-decoration:underline; border-bottom:#c03 1px solid; } .khad2, .khad2:link, .khad2:visited, .khad2:hover, .khad2:active, text-decoration:none; border-bottom:none; }

Sikap tidak bersopan segelintir para penyokong semalam.

Kalah buat cara kalah , ini tak siap main mercun pula , bakar sana – sini.

Keganasan The Red Warriors , itu bukan Warriors kalau perangai dah macam tu. baca selanjutnya.

So kepada perminat Kelantan , jangan bersedih anda telah mencuba yang terbaik untuk sampai ke peringkat Final.

Salam ceria ,
Mr. J
http://www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Get Top Commenter Awards?

Ingin artikel anda disiarkan sini? senang sahaja Emailkan” sahaja kepada kami.

Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Advertisements

Review : Blog Bicara Sempoi

Posted: October 25, 2009 in Uncategorized
Adakah blog anda sempoi ? Banyak sebab kenapa orang ingin ber”blog” samada untuk kepuasan sendiri, sebagai diary dan juga sebagai platform untuk pendapatan sampingan , Mr J yakin anda mempunyai sebab sendiri kenapa suka ber ‘Blog’ .

Berbalik kepada topik iaitu sedikit ringkasan mengenai “Blog Bicara Sempoi” , Blog bicara sempoi ini lebih kepada platform pertukaran link blog / bloglist ataupun pengumpulan alamat – alamat blogger Malaysia dimana apabila anda telah menjadi sebahagian ahli didalam blog bicara sempoi maka setiap update terbaru daripada blog anda akan terpapar didalam bloglist teratas seperti gambar dibawah:

Maka anda akan menarik sebahagian daripada ahli – ahli didalam Blog bicara Sempoi untuk melawati blog anda .


Jadi Jika anda ingin menambah kenalan bloggers anda anda bolehlah melayari “Blog Bicara Sempoidisini.

Salam ceria selalu dari,
Mr. J
www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.

Ingin artikel anda disiarkan sini? senang sahaja Emailkan” sahaja kepada kami.


Didn’t understand in Malay Language? just switch it on your language here.

Bookmark and Share

pengeRindu Fan Club

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

On Aug 7th 09,
At 34 minutes & 56 seconds past 12….
D time & date will read…
12:34:56 07/08/09

Means,
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Straight Decimal Number!!
Tis won’t happen again 4 another thousand years!!

Make a Wish..

Iklhas ,
Mr.J @ Bungai Pengrindu
Admin
www.pengerindu.com

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

|| Masalah Cinta?|| Novel Pendek || Blog Wiget|| Blog Template || TV1 Online || TV2 Online || TV3 Online || Ebook || Software|| Animasi Borneo ||

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada http://www.Pengerindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

adv_username = “jacky_romeo”;
adv_gid = “jacky_romeo_default”;
adtype = “468×60”;

Pertandingan Close. Dah dpt Pemenang.

Nur Farhana

Adhram (sila contact i)

Contest Kembali lagi , memandangkan kontest yang satu tu tersangatlah senang. So , kali ini agak susah pula, kalau yang dulu cam mata Katak kalini mata artis pula.

Klue: Artis Malaysia . Perempuan .. ihihhihi.. Klu ker…~

Ada hadiah ker? ..
Ada , hadiah merupakan Subdomain pengerindu.com itupun kalau minat~ . Hanya khas untuk tutup url blogspot.com je.

Top Up Prepaid RM10 ke Digi , Maxis or Celcom.

JAWAPAN : shila majid


Iklhas ,
Mr.J @ Bungai Pengrindu
Admin
www.pengerindu.com

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada http://www.Pengerindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

adv_username = “jacky_romeo”;
adv_gid = “jacky_romeo_default”;
adtype = “468×60”;

KAMI BUKAN WARGA CAWAT

Jaya Ramba Wulan

Dikarang oleh:
Jaya Ramba Wulan
jayaramba@yahoo.com

Lambungan benak beriak garang. Kocakan air sesekali melambung tinggi menandakan sungai Batang Lupar tersingung. Angin sentiasa bertiup deras, sederas air yang sedang mengalir. Sesekali warga dalam sungai Batang Lupar menampakkan diri. Pepohonan di kiri kanan sungai juga kelihatan bergerak bagaikan digoncang mahkluk asing.

Satu perhimpunan di bandar kecil Sri Aman masih hangat. Di kedai-kedai kopi semua berbicara akan masalah warga cawat dan bangsa mereka. Di pejabat-pejabat kerajaan juga sibuk akan hal itu sehingga randau dilanjut ke pejabat. Mesyuarat tergempar turut dibawa ke pusat pemerintah negeri. Namun, kemarahan warga bumi ini menyala-nyala. Api marah mereka merebak ke serata bumi bernama Malaya Pada.

Aku sempat menatap seketika surat khabar sekali lagi. Aku seratus peratus memahami isinya. Lalu, mataku merenung ke arah keramaian manusia. Salah seorang memanggil. Aku melangkah goyah dalam perasaan yang berkecamuk. Berkali-kali aku berbisik “aku warga cawat?”.

PEGAWAI Waran Satu (Bersara), Kanang Anak Langkau memberi tabik hormat pada potret Rentap di Tugu Pahlawan Kuching.

Sekadar gambar hiasan.

Kasihan datuk nenekku. Kasihan keturunanku dihina penuh benci manusia bernama seorang pemimpin. Aku tahu mereka bangkit walaupun mereka telah mati ke dunia syurga. Aku sedar roh mereka berkeliaran di seluruh bumi Sri Aman hingga ke Batang Ai. Aku tahu Raja Rentap juga sedang memahami hinaan itu dalam keadaan marah. Mungkin sudah tiba waktunya Raja Rentap meniupkan semangat buat generasinya. Biar sang pemimpin berlidah racun itu diadili seperti dia mengadili hambanya Raja Brooke suatu ketika dulu.

“Utuskan warkah ke seluruh bumi. Kita bukan warga cawat seperti yang disangkakan!!” bentak seorang pahlawan muda kepadaku. Aku hanya mengangguk dalam keadaan aku direnung ribuan mata bernyala panas.

Keriuhan semakin mendesak suasana di seluruh bumi Sri Aman. Di khabarkan juga blog-blog, panas dengan isu warga cawat. Laman sesawang juga hebat mengutuk akan isu hinaan yang dilemparkan. Paling terasa, warga Batang Ai sudah menerima tempias bisa kata-kata sang pemimpin bermulut celupar itu.

Sekadar gambar hiasan.

Aku memberikan warkah yang ditulis kepada salah seorang pemimpin perpaduan. Dia merenung wajahku yang berkerut. Beberapa orang menghampiri kami. Kemudian beberapa kumpulan menyusul lagi dengan semangat juang tinggi.
“Bukan kerana nenek moyang kita! Bukan!” Teriak beberapa orang pemuda yang masih kemarahan.

Aku tahu memang budaya sirat adalah pakaian keturunan yang masih digunakan hingga hari ini. Sirat bukan cawat! Memang bukan seluar! Bukan juga baju! Makin bersirat, makin kelihatan segak seperti pahlawan yang tidak mudah ditembusi senjata. Apakah dengan sejarah bersirat kita terus dipandang rendah? Aku menggeleng-geleng kepala apabila disentuh oleh seorang pemuda.

Kita bukan bangsa miskin! Kita bukan bangsa kuno! Kita bukan bangsa tumpul! Bukan pemalas! Bukan bangsa lemah! Kita pemilik sejarah terhebat! Kita manusia terhebat! Kita juga pemimpin terhebat! Kita lebih maju! Kita lebih ke depan! Bukan seperti mereka!!! Bergemuruh suasana dengan kutukan marah ketua perhimpunan. Dia memang seperti seorang pahlawan moden, bertepatan dengan gayanya berkot lengkap.

“Warkah anda lengkap! Anda generasi yang paling idea! Anda berhak memimpin kita!” ujar salah seorang pemuda yang jelas tidak gembira.
Aku hanya mengangguk.

“Semua tulisanmu sudah sampai ke destinasinya. Kita tidak perlu menelanjangkan diri dengan corak sirat keturunan!” ujar seorang tua yang sempat menggaru-garu kepala.
Tiba-tiba satu pengumuman menguasai suasana. Sepi seketika, hanya kelihatan orang ramai bersesak-sesak. Seorang pemuda dengan alat siaraya mengangkat tangan. Terlebih dahulu, air matanya dibiarkan menitis, jatuh membasahi hujung kasutnya.

“Kami bukan kaki kasut! Jangan kerana politik kaum dicaci! Jangan kerana parti, masyarakat berpecah-belah! Jangan kerana politik, budaya dihina! Pisahkan kami dari politik! Pisahkan kami dari dendam politik! Pisahkan kami dari kongkongan politik! Jangan menghina budaya bersirat! Kami bukan warga cawat!!” laungan keramat pemuda itu disambut oleh tepukan gemuruh.

Dadaku berdebar-debar menanti sebentar lagi rombongan dari Batang Ai akan datang. Juga beberapa orang pemimpin rumah panjang akan hadir, dengan suara bantahan. Dengar khabar, mereka akan datang dengan penuh kejutan. Dalam aku berdiri terpinga-pinga, keriuhan tiba-tiba terhenti. Aku memanjangkan pandangan:

Tikar bercorak tradisi dihambarkan. Lalu duduk beberapa orang tua bersirat dan berpakaian tradisi lengkap. Di tengah-tengah mereka, diletakkan alat upacara. Beberapa keping pingan berukiran naga diletakkan di tengah tikar berukiran. Juga, mangkuk khas kegunaan upacara. Dua ekor ayam jantan, ditambat pada satu tiang khas. Lima tokoh yang berwajah serius mula menjalankan tugas masing-masing. Sedangkan para hadirin terus menyaksikan gelagat mereka tanpa sesiapa pun berani bersuara dalam keadaan panas terik.

“Kita akan minta pengadilan dari leluhor! Kita bukan warga cawat yang menghina leluhor! Biar mereka menghukum mangsanya,” ujar seorang tua yang kelihatan ukiran tatu tradisi di segenap tubuhnya. Wajahnya berkedut menandakan dia tidak suka dengan kerjanya dalam usianya yang lanjut.

Pinggan batu berukir itu diserahkan. Diletakkan penuh berhati-hati semua alat yang digunakan. Beberapa ubat-ubatan turut diletakkan di sebuah mangkuk besar. Ketua miring mengambil terlebih dahulu semua kegunaan, dan diikuti oleh empat orang pengikutnya. Botol tapai dituang ke gelas dan diserahkan kepada setiap mereka. Kelima orang ketua adat berpandangan selepas menaburkan rendai ke udara.

https://i1.wp.com/www.alvinleong.com/blog/wp-content/uploads/2009/07/edw_5958.jpg
Sekadar gambar hiasan.

“Bunuh ayam!” arah ketua adat.
Seorang pemuda mula memegang ayam jantan itu. Seorang lagi membantunya. Selesai tugas mereka, bulu ayam berdarah diserahkan. Bulu-bulu ayam itu diletakkan di dalam pinggan. Pinggan itu dibawa, diletak di tempat khas.

“Selesai!” ujar ketua adat sambil berdiri. Dia lalu mengarah beberapa orang pemuda membuat kerja mereka. Ketika itu tepukan gemuruh berdansa semula sehingga lubang telinga para hadirin memekak.

“Bakar!” Aku terdengar arahan seseorang. Dalam masa yang singkat, aku melihat asap naik. Aku melangkah dekat. Beratus-ratus bendera parti berwarna hijau berukiran bulan dibakar. Seorang pemuda mengangkat seguni. Seorang lagi mengeluarkannya, lalu dikoyakan mereka secara beramai-ramai. Kemudian, terus dilemparkan ke arah api yang sedang marak.

“Kita bangsa bermaruah! Kita bangsa beradat! Kita bukan bangsa berpolitik! Kita bangsa di bumi kita! Kita benci politik! Kita benci parti!!!” ujar pemuda yang memegang alat siar raya itu.
“Kita mahu sang pemimpin itu tarik balik kata-katanya! Memohon maaf!” ujar pemuda itu lagi.

Aku pula cuba meminggirkan diri dari kesesakan. Namun, seseorang memegang tanganku. Aku tidak berpaling, cuma sempat memandang beberapa orang bangsaku menitis air mata. Aku tahu, mereka kecewa kerana mereka terlalu kecewa. Mereka bangsa bermaruah, bukan bangsa yang ketinggalan. Mereka bencikan berpolitik. Mereka bangsa asalnya keturunan yang beradat. Bangsa kaya budaya! Bangsa yang sudah maju! Aku terus melangkah, mencari keasingan yang tanpa manusia.

“Politik membunuh perpaduan! Politik mencipta perpecahan! Politik penindasan! Politik tidak berbudaya! Parti bintang ialah parti jumud! Parti bintang jalang!!!” Aku melangkah dalam keadaan telingaku masih dilesit kata-kata tegas dari belakang.
“Kami bukan warga cawai!!!” Berkali-kali suara tegas, nyaring itu berkumandang.

Salam ceria ,
Mr. J
http://www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Get Top Commenter Awards?

Ingin artikel anda disiarkan sini? senang sahaja Emailkan” sahaja kepada kami.

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Malasnya aku

Posted: July 27, 2009 in Uncategorized

Isnin: 27 . 07 . 09 :
Cuaca : Mendung (harap2 ler hujan).

Kepalaku masih pening kerana terlebih enjoy semalam, waktu bujang kena enjoy kalau dah kawin mane bleh enjoy <–bak kata orang. Harini cam malas jer xtau kenapa, korang pun malas gak hari Isnin, dah agak dah masih lagi dalam mood sunday. Tapi aku lagi kes , dalah malas kerja macammmm xderr mood xtau kenapa , pasal belum gaji kot. haha.. bagi yang seangkatan dengan aku gaji belum masuk tu bawa banyak2 bersabar kekadang ada hikmah di sebalik kejadian.. aderrkerrrr???? ker ke r? Aku harini ada banyak benda nak post, post pasal aku gi mancing semalam , last2 dapat 2 ekor kura2 , xcaya? hah~ ada dalam hendpon kawanku,maklumlah N95 aku made in chinna dah kena masuk air kat pantai Port Dikson. Pastu lagi aku nak post cara2 aku masak kura – kura tersebut perhhh ganaih~ T_T . Dan Resepi esotik aku. Dan hasilnya , hari ini aku sakit perut itu sebab aku malas… huh~ malasnyerr aku..

Iklhas ,
Mr.J @ Bungai Pengrindu
Admin
www.pengerindu.com

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

|| Masalah Cinta?|| Novel Pendek || Blog Wiget|| Blog Template || TV1 Online || TV2 Online || TV3 Online || Ebook || Software|| Animasi Borneo ||

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada http://www.Pengerindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

adv_username = “jacky_romeo”;
adv_gid = “jacky_romeo_default”;
adtype = “468×60”;

I masih ingat suatu ketika dahulu Chatting di Mirc Server Webchat atau Webnet begitu popular sekali. Di tahun 90an ketika itu Chatting sampai pagi hahaa.. sekarang semua dah berakhir, nak jenguk ke webchat pun malas, tapi i ttp dengan webchat. huuh..

Di pendekkan cerita dahulu Mirc xsangat banyak rules, clone sana clone sini dgn 1 ip je. ihi.. i masih ingat i lawan flooder dari Sarikei , Sarawak nick Linzki @ 6inch| . Sampaikan ada channel Warzone etc, hanya utk tunjukkan kekuatan Script2 mirc, Cth sc lama seperti Copa-Copa, perhhh~ dasyat. itu dahulu …. So sekarang i aktif balik kat mirc dalam pertengahan 2006 dengan menggunakan identiti baru .. Channel Iban di Webnet dahulu sememangnya penuh kekadang trafic jem~ fuh…

I nak naikkan semula Nama #iban di Webchat yang suatu ketika dahulu menjadi pertemuan rakan – rakan Iban dari seluruh dunia . So apa kata kita kembali ke masa lampau , ada dua pilihan , samaada Chat menerusi Web atau platform MirC .

/server irc.webchat.org 6667 atau click Online Chat dibawah makesure dah install java

Online CHAT!
Online CHAT!

Saya tunggu di channel #iban #kedah #kuching #sandakan
nick bungai Pegerindu

Iklhas ,
Mr.J @ Bungai Pengrindu
Admin
www.pengerindu.com

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

|| Masalah Cinta?|| Novel Pendek || Blog Wiget|| Blog Template || TV1 Online || TV2 Online || TV3 Online || Ebook || Software|| Animasi Borneo ||

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada http://www.Pengerindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner