Archive for the ‘Sejarah’ Category

Masihkah anda ingat setiap pukul 7malam anda akan berlari masuk ke rumah dan akan terlentang di kaca televison untuk melihat rancangan kartun kegemaran anda seperti:

Masked Rider, Jet-man,Transformers, Thundercats,Flyman, Ultraman, Chipmunks and Mickey Mouse, Ninja Turtles,Doraemon(kartun kesukaan Mr J), PowerRangers,Tomatoman dan Voltron

Dan bila di sekolah rendah anda mesti minat kat kasut jenama Bata , Pallas Jazz dan tidak lupa pula dengan kasut jenis high cut buatan cina ada yang minat stoking tebal .

Makanan di kantin pula murah – murah semangkuk mee sup harga dalam RM0.50sen dan sangat mengenyangkan dan air secawan 10sen sahaja.

Bila balik dari sekolah masih ingat kita simpan duit sebanyak 20sen ke 30sen untuk main “tikam” kalau nombor mengena dapat permainan dan kekadang kita habis duit siling untuk “menikam” nak dapatkan robot gaban.

Bila tiba waktu Program minum susu ramai yang suka minum susu tambahan lagi diberi percuma dan murid -murid ramai beratur untuk mendapatkan susu program sekolah dan tidak lupa pula kenangan pahit Mr j susu sekotak diletak dalam laci kena curi murid – murid lain dan masatu Mr J mengadu kat Cikgu dan Cikgu gantikan dengan yang baru .

Ingat lagi tak bila Nurse datang ke dalam kelas dan bagi kad , bukan sebarang kad dan bila kita dapat kad tersebut kita akan takut bergitu juga dengan Mr J sampaikan menyorok bawah meja sebab tak nak kena bawa ke klinik gigi sekolah sebab gigi Mr J banyak yang rosak , dan apabila kawan kita baru balik dari klinik gigi sekolah dengan mata merah dan pipi bengkak sebab gigi kena cabut kita lagilah kecut perut takut..

Bila Mak kita pergi ke kedai runcit kita mesti nak ikut sebab nak beli permainan kesukaan seperti Tora aman ingatkan anda dengan Iklan “toraaa datang lagiiii dengan ding dang” dan cokelat bulat – bulat dalam tu kita tak makan sebab nak ambik permainan dalam kotak tu je..

Bila pendidikan Jasmani bila cikgu suruh bersenam dan bila cikgu suruh rehat kita main ‘Pepsi Cola one-two-three’, ‘Police &Sentry’ dan main kejar – kerja duduk dan tak lupa pula main “pukulll berapa jam harimau lepastu kita jawap pukul 2 ” heuhehu harimau kejar…

Internet ? VCD ? DVD ? apa benda tu. yang kita tahu hanyalah kaset dan video kaset.

Tapi sekarang itu hanyalah memori kita sebagai bayi 80an dahulu, sekarang semua dah besar – besar dan tak mungkin waktu itu akan kembali lagi dan mungki anda yang sedang membaca ini anda salah seorang daripada bayi 80an.. bestkan waktu itu. Mr J

Salam ceria ,
Mr. J
http://www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Get Top Commenter Awards?

Sila lawati:

Koleksi MTV & Lirik lagu Best!

Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Advertisements

Bukti : Air memang Wujud di Bulan .

Posted: November 14, 2009 in berita, Sejarah
Satu penemuan Ajaib dan bersejarah iaitu kewujudan air di Bulan . Mari kita baca sebahagian daripada kaji selidik para saintis dunia.

Bulan tetap lebih kering daripada padang pasir di bumi, tetapi air dikatakan ada di bulan dalam jumlah yang sangat kecil. Satu tan lapisan atas permukaan bulan akan menyelenggarakan sekitar 32 ons air, kata para penyelidik.

Jikalau benar terdapat air di bulan , Mr J percaya mesti banyak perbezaan rasa ataupun khasiat daripada air yang wujud di muka bumi kerana sumber air melibatkan secara langsung dan tidak langsung berlakunya air.

https://i0.wp.com/img39.imageshack.us/img39/8524/pagefde.jpg

  • Pesawat angkasa
Chandrayaan-1, India pertama-pernah bulan probe, bertujuan untuk pemetaan permukaan bulan dan menentukan komposisi yang mineral (misi pengorbit 14 bulan sebelum waktunya berakhir pada Ogos selepas tiba-tiba tidak berfungsi). Sementara penyiasatan masih aktif, yang dibina NASA Moon Mineralogy Mapper (M3) mengesan gelombang cahaya terpantul di permukaan yang menunjukkan ikatan kimia antara hidrogen dan oksigen – yang tanda baik tanda air atau hidroksil. Baca Selanjutnya disini.

Sekarang Air sudah dikesan di Bulan dan mungkin untuk 500tahun akan datang manusia akan mendiami Bulan dan Bumi dan mungkin juga adanya keretapi angkasa lepas untuk ke bulan ulang – alik itupun kalau kiamat tak berlaku pada 12.12.2012 .

Mr J yakin semua tidak ada mustahilnya sedangkan Kambing dolly berjaya diklon dan mungkin juga banyak experimen yang dirahsiakan seperti contoh “Area 51” .

Harap – harap dapat hidup untuk 500tahun walaooo eh~ Mr J.


sumber: space.com · aLin

Salam ceria ,
Mr. J
http://www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Get Top Commenter Awards?

Ingin artikel anda disiarkan sini? senang sahaja Emailkan” sahaja kepada kami.

Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Merdeka!!!! 16 September

Posted: September 16, 2009 in MyDiary, Sejarah
16 September ,

Hari ini merupakan detik petik penubuhan MALAYSIA dimana Sabah & Sarawak memasukki Semenanjung Malaya dan membentuk sebuah negara baru yang dipanggil MALAYSIA . Andai kata Saya (orang Sarawak) tidak memasukki Malaya kemungkinan masih menggunakan Duit Matawang Dolar kot. hihiihhihi..

Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya, Borneo Utara, Sarawak, dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1973 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat referendum di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.

Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah dan Sarawak. Ia bukan merupakan cuti am di Semenanjung Malaysia.


Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Iklhas ,
Mr. J @ Bungai Pengrindu
www.pengerindu.com

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner
Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH
Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

Freemanson

Posted: September 11, 2009 in Misteri, Sejarah
Anda tahu mengenai freemanson? pernah terbaca artikel mengenai freemason ? .

Mungkin minggu depan i akan kaji selidik sendikit mengenai apa itu Freemanson dan dibawah serba serbi mengenai freemanson.

Apakah Freemason?

Freemason adalah satu organisasi rahsia yg bermula dari zaman Mesir Purba sehingga kini yg dianggotai oleh lelaki yg dipilih oleh mereka, bermakna membership on invitation only.Mason bermakna tukang batu. Mereka mendakwa bahawa mereka adalah penyambung generasi pembina Kuil King Solomon di Israel. Dikatakan mereka memegang rahsia pembinaan bangunan yang merangkumi manipulasi tenaga positif dan negative, elemen penting dalam pemujaan.

Di Malaysia, kelab kebajikan (kononnya) seperti Lions, Rotary etc adalah sebenarnya cabang Freemason.Ada juga pendapat yang mengatakan yang mereka nih sebenarnya meneruskan misi Knights Templar.

Iklhas ,
Mr. J @ Bungai Pengrindu
www.pengerindu.com

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

1st , i proud to be Dayak Man .

The history of the Iban is committed to memory and recorded in a system of writing on boards (papan turai) by the initiated shamans (lemambang). Elaborate genealogies go back to 15 generations or more with a surprising degree of accuracy. Some genealogies are as long as 25 generations and can still be connected with actual places and incidents. A genealogy (tusut) normally begins with the most remote ancestor and is a list of who married and begat whom. Sometimes, the ancestors are characterised in short descriptions. Other songs contain historical information as well, for example the pengap, a ritual chant sung during each major festival, that recounts deities and the deeds of the ancestors.

system of writing on boards (papan turai) by the initiated shamans (lemambang)

According to oral histories, the Iban arrived in western Sarawak from Indonesia about 1675. After an initial phase of colonising and settling the river valleys, displacing or absorbing the local populations of Bukitans and Serus, a phase of internecine warfare began. Local leaders were forced to resist the tax collectors of the Malay sultans (Brunei). At the same time, Malay influence is felt, and Iban leaders begin to be known by Malay titles like Orang Kaya. Several of the Malays active on the river-estuaries claimed to be descendants of the prophet, like Indra Lela, Sharif Japar and Sharif Sahap. Sharif Ahmit was killed by the Iban. The Bajau and Illanun, coming in galleys from the Philippines plundered in Borneo and were fought by the Iban, for example by the famous Lebor Menoa from Entanak near modern Betong. Oral history recounts how Lebor Menoa encountered Chinese traders who came in ships to the Saribas in order to sell cooking pots, brass pots, pottery bowls, shell armlets and cowry shells for padi. Besides that, the Ibans were also engaged with the Orang Ulu of northern Sarawak, the Bidayuh of southern Sarawak, the Kantu and other Indonesian ethnic tribes from eastern Sarawak. They managed to control the eastern coastline of Sarawak.

The Malay leader Indra Lela, brother of Lela Wangsa of Lingga and Lela Pelawan incited the Saribas and Skrang Ibans to warfare against the Sebuyau Dayaks in order to control them. The Saribas were led by Orang Kaya Pemancha Dana of the Padeh, in alliance with Linggir of Paku[1] (Mali Lebu), Bunyau of Entanak and Bulan of Ulu Layar. The Skrang were led by Rentap (Libau), Orang Kaya Gasing and Orang Kaya Ra. About 1834, the Skrang made a raid on Banting Hill, inhabited by Balau Dayaks and Malays, who suffered heavy losses. Three years later, Orang Kaya Pemancha Dana made war on the Undup Ibans who had killed his brother, and utterly defeated them, taking many captives and looting a famous guchi jar that was thought to have magical properties. The surviving Undup Ibans took refuge in the Kapuas valley and Lingga and later settled in the area of Salimbau. Only under the rule of Brooke did they return to Banting hill, which had meanwhile been settled by the Skrang.

The Sebuyau Sea Dayaks under Orang Kaya Temenggong Jugah of Lundu attacked Paku on the Saribas at about the time. He attacked Matop, and most inhabitants fled. Ca. 1838, the Balau Sea Dayaks raided the Saribas, Krian, a place east of the Saribas, and Skrang under the leadership of Lang and his son-in-law Orang Kaya Janting to avenge their previous losses and revenge for their disturbed peace and harmonies lives. As before the Balau Sea Dayak never has make any engagement with any ethnics since they are just a farmers and lives in a peace and prosperity until the attacked of Saribas and Skrang Iban.

A very good book about Rentap by James Ritchie

The Iban fell under the rule of Rajah James Brooke in 1835. The Iban leader Libau (Rentap) resisted Brooke from his fortress on Mount Sadok. The Ibans of Lingga, the Undup Ibans and the Sebuyau fought for Brooke. Those groups of Iban or sea Dayak are known as traitors to Iban people. Ironically, Rentap received full support from Balau Sea Dayak in his missions against Rajah rather than his own sub ethnics.

Thereafter the Iban became vital allies of the Brooke dynasty, with the defeat of both Rentap and later the last rebel leader Asun. Warfare between Dayak peoples continued to be an intermittent problem for the regime until the Great Peacemaking in Kapit in 1924, when the Rajah Vyner also consolidated the support of the Iban by appointing one of their great war heroes Koh Anak Jubang (1870-1956) Temenggong or paramount chief. Koh became a member of the advisory council of the state, the Council Negri, and converted to Christianity in 1949. He was awarded the Queen’s Medal for Chiefs and the Order of the British Empire.

During the Japanese occupation of Sarawak from 1942-5 the Iban also played a role in guerilla warfare against the occupying forces, particularly in the Kapit Division where headhunting was temporarily revived towards the end of the war. At this time Sarawak came under the temporary military administration of the Australian forces, who were particularly prominent in the liberation of Borneo.The Rentap says that he will be anywhere although besides or behind IBAN and be like our god.Like he says “AGI IDUP AGI NGELABAN” and that mean that if he still life, he still attack”

cerdit to sempurai

Iklhas ,
Mr.J @ Bungai Pengrindu
Admin
www.pengerindu.com

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada http://www.Pengerindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

adv_username = “jacky_romeo”;
adv_gid = “jacky_romeo_default”;
adtype = “468×60”;

Pengingat 198* – 199* [ Memori 198* – 199*]

Peda Gambar dibaruh tuk semua…. Bisi ke enda mulai ke pengingat nuan kelia.. maia agik mit.. enggau bala kaban..

*Lihat gambar dibawah ini.. adakah anda teringatkan kisah lampau dulu? .. bermain dengan rakan sebaya. waktu itu..

Anda masih ingat dengan Tora? .. Kalau ke pasar atau ke kedai runcit . Wajib dibeli..



Masih ingat cewing gum ada stiker ?.. Penuh badanku dengan stiker hahaa..




Kumpul Pemadam kecil? .. masa itu B.P darjah 2 .. lebih sebalang pemadam.. yg org punyer pun i culik.. haha..

Melantik burung…. bestnya saat kanak2

Pukul 7 malam.. xlepas power ranger yg lama ni.. Ingat lagi x? …










Zaman kita telah berubah… hanya memori ..

Is it recall your memory?

Yes, i am…

Iklhas Bungai Pengrindu ,

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

Ngembuan pengrindu? Taip meh email nuan dibaruh tuk, ambik ke Burung Pengrindu madah ke berita terbaru ari bungai pengrindu ke dalam email nuan.:

Taipkan email anda untuk Subscribe posting terbaru BP..

Artikel terbaru ari Bungai Pengrindu deka dianjung Burung Pengrindu FeedBurner

Hari ini , 13 Mei Darurat.

Posted: May 13, 2009 in Sejarah

Peristiwa 13 Mei pada tahun 1969 ialah rusuhan kaum yang berlaku dan kemuncak masalah perpaduan di Malaysia. Tragedi ini yang mengakibatkan kehilangan nyawa serta harta benda dan mempunyai kaitan yang rapat dengan “Pilihan Raya Umum 1969” merupakan satu titik hitam dalam sejarah negara Malaysia. baca selanjutnya..

Iklhas Bungai Pengrindu ,

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

Ngembuan pengrindu? Taip meh email nuan dibaruh tuk, ambik ke Burung Pengrindu madah ke berita terbaru ari bungai pengrindu ke dalam email nuan.:

Taipkan email anda untuk Subscribe posting terbaru BP..

Artikel terbaru ari Bungai Pengrindu deka dianjung Burung Pengrindu FeedBurner