Archive for the ‘resepi’ Category

Sebulan lebih lagi Mr J akan balik ke kampung halaman , Mr J siap dah buat note sendiri apa yang nak dibuat bila seminggu yang pertama . Lama tak balik mesti rindu makanan Masakan kampung kan , apalagi masakan Ibu sendiri . Bila Mr J balik Sarawak nanti Mr J nak buat banyak perkara dan salah satu diantaranya ialah:

  • Makan “Umai” ataupun membuat “umai” bersama kawan – kawan.

https://i2.wp.com/farm4.static.flickr.com/3617/3350110219_74fe05f670.jpg

Umai adalah sejenis masakan Tradisi Masyarakat Melanau dimana isi ikan ataupun isi udang di makan mentah dan dicampur pelbagai perasa dan rasanya agak pedas dan menyelerakan .

  • Dah Lima tahun tak pernah merasa “Laksa Sarawak” dan harapan Mr J adalah makan sebanyak 5 mangkuk Laksa Sarawak.
http://coconotty.files.wordpress.com/2008/12/laksa01.jpghttps://borneoparadise.files.wordpress.com/2009/11/sp_a1025.jpg?w=300

Semestinya Laksa Sarawak yang asli dan emmm memang sedap hingga mejilat sudu , bayangkan dihidangkan perhhh kuahnya ada ummpp!

  • Memancing di Sungai Rajang.
https://borneoparadise.files.wordpress.com/2009/11/image010.jpg?w=300

https://i1.wp.com/lh5.ggpht.com/_0_PMo3o52c8/SYPHoWp8tHI/AAAAAAAAAv0/kZqzgAuQtDg/IMG_2090.JPG

Mr J boleh dikatakan kaki pancing dan memang tak sah kalau tak memancing apatah lagi memancing ditempat sendiri iaitu Sungai Rajang , Sungai Rajang merupakan sungai yang terpanjang di Malaysia .

  • Makan “Ulat Sago” / Sago Worm
https://i2.wp.com/www.papuaweb.org/gb/foto/muller/ecology/12/01.jpg

gelikan? hehehe.. salah satu makanan kegemaran Mr J.

https://borneoparadise.files.wordpress.com/2009/11/aadd.jpg?w=300
https://borneoparadise.files.wordpress.com/2009/11/mulong.jpg?w=300

comelkan , motel – motel belaka..

https://i1.wp.com/i458.photobucket.com/albums/qq306/melani101006/sateulatsagu.jpg

Ha, ini Sate Ulat Sago. yum yum..

Ulat sago (bukan seekor cacing) adalah makanan paling lezat dan paling dihargai. Pohon sago dewasa setelah ditebang sengaja dibiarkan membusuk. Selama proses pembusukan pohon-pohon diserbu organisme dari jenis kumbang dari golongan keluarga Rhinchophorus dengan berat 3-8 gram, berkandungan protein 3-7%, lemak 10-30% dan sisanya adalah air. Tingkat identifikasi jenisnya adalah R. Schack, yang juga dikenal dengan nama ulat sago.

So, macamana ? hehehe Kuat juga nafsu makan Mr J ni kan..

Salam ceria ,
Mr. J
http://www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Get Top Commenter Awards?

Ingin artikel anda disiarkan sini? senang sahaja Emailkan” sahaja kepada kami.

Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Advertisements

Air Ketum

Posted: October 10, 2009 in Isu Semasa, resepi
“Air Ketum” ? air apakah itu? . Kalau di Sabah & Sarawak rasanya tiada spesis daun ini . Baru sekarang Mr J dapat tahu Air Ketum boleh diproses dan boleh membuatkan ketagihan dan “lalok” berkhayal , dahulu bila zaman orang tua – tua air ketum ini adalah untuk mengubat pelbagai penyakit dan keberkesanan ubat dari daun ketum ini diakui berkesan tetapi pengunaan daun ketum telah disalah guna.

Ini dah Marijuana Bob Marley Versi Malaysia

Pokok Ketum, juga dikenali sebagai Pokok Biak (bahasa Inggeris: Kratom), ialah sejenis tumbuhan daripada famili Rubiaceae yang banyak terdapat di Afrika, di utara dan tengah Semenanjung Malaysia serta di selatan Thailand. Di Thailand, pokok ini dipanggil Kakuam, Ithang atau Thom, di Amerika Syarikat pula sebagai Kratom. Nama botaninya Mitragyna speciosa korth.

Daun Ketum telah lama menjadi bahan perubatan tradisional sebagai minuman pemulih tenaga bagi wanita yang baru lepas bersalin. Daun ini direbus dan airnya diminum

MOHAMAD SHAH (kanan) menunjukkan daun ketum yang dirampas pada sidang akhbar di Bukit Mertajam semalam. Kosmo.com.my

sebagai pemulih tenaga, juga bagi rawatan mengeluarkan angin dalam badan dan bagi merawat sakit belakang. Bagaimanapun air rebusan daun Ketum telah disalahgunakan dan mula dijual secara meluas kepada pengguna biasa.

Pokok Ketum menjadi terkenal pada awal tahun 2003 kerana ia dikatakan berupaya menjadikan seseorang itu ketagihan kerana ia mengandungi mitraginin. Mitraginin telah disenaraikan dalam Third Schedule of Poisons (Psychotrapic Substance) Regulation 1989, Poison Ordinance 1952. Dengan itu pokok Ketum telah diisytiharkan sebagai bahan larangan mulai Januari 2003.

*lama enda makai daun sabung .

Iklhas ,
Mr. J @ Bungai Pengrindu
www.pengerindu.com

Bookmark and Share

pengeRindu Fan Club

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

Salam sejartera semua..

“bungai Pengrindu” dengan Resepi bujang terbaru iaitu , Iaitu Ikan Siakap+Udang Lompat lompat masak Asam cili api . Dibawah ini ada 3 gambar pada hari trip memancing “Bungai pengrindu” and the geng . Malangnya “BungaiPengrindu” xdapat sekor pun ikan, ehh.. sekor ikan buntal je.. T_T .. ini gambar kawan2 bp semasa memancing dan tugas bp adalah jadi cheff .

Kawasan memancing, sg lukut , negeri sembilan

Seperti biasa lah tuan tuan puan-puan, makcik – makcik , kakak – kakak , adik -adik , sediakan pen dan kertas. Are uuu readyy…

Bahan – bahan:

1: Mula-mula siangkan ikan yang dapat pancing tadi , (Ikan siakap) ..

2: basuhkan udang yang xhabis diguna untuk umpan .. hiihihihh… jangan membazir… umpan ikan udang, bp masak juga.. ikhikhik..

3:Sediakan air asam jawa. agak2 dalam segelas .

4.Sediakan juga serai , bawang putih , dan cili padi ataupun cili ahhh janji cili.

Cara penyediaan:

1: Panaskan minyak terlebih dahulu .

2: Tumbukkan serai dan bawang putih serta cili sehingga agak2 lumat.

3: Selepas minyak panas, masukkan Serai,bawang,cili ke dalam kuali.

4: Gaulkan , kacau sambil goyang maut sehinggalah bau wangi naik.kalau xnaik juga wangi masukkan minyak wangi

5: Masukkan ikan siakap atau apa2 ikan tadi dan juga udang sisa- sisa umpan udang tadi

6: Gaulkan . ahaaa ahhaaa gaulkan lagi ya babeh.. sehingga agak2 masak.

7: Masukkan air asam jawa tadi.. perhhhh gaul lagi .. emmm sedap baunya..

8: Biarkan selama 10minit atau lebih ke sukahati ..

9: Masukan Garam, ajinomoto , lada sulah.. , gula 2 sudu ikut suka dannnn macam biasa gaul gaul gaul..

10:Rasa sedikit kualnya.. emmm sedappp perhh…dan boleh disediakan.. dan apa lagi makan la..

Cili jeruk

*Peringatan, “Bungai Pengrindu” Blog tidak akan menangung segala kesusahan yg dihadapi apabila mencuba resepi Ikan Siakap+Udang Lompat lompat masak Asam cili api ini ..

Iklhas Bungai Pengrindu ,

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

Ngembuan pengrindu? Taip meh email nuan dibaruh tuk, ambik ke Burung Pengrindu madah ke berita terbaru ari bungai pengrindu ke dalam email nuan.:

Taipkan email anda untuk Subscribe posting terbaru BP..

Artikel terbaru ari Bungai Pengrindu deka dianjung Burung Pengrindu FeedBurner

Resepi Sarapan Pagi B.P

Posted: April 28, 2009 in resepi

Hai waiiiii.. hihi .. Pagi tadi Bungai pengrindu bisi ngaga breakfast baka ke biasa…

Telur separuh masak dengan setaout separuh gelas..baik untuk badan.

Sediakan 2 biji telur ayam dan panaskan dalam kuali.. dalam 3 minit.

Masukkan kicap secukup2 dalam bekas.

Masukkan Telur yang telah direbus separuh masak.

Dan hidangkan bersama Segelas Stout beer.

Nyak aja ari Bungai Pengrindu ,

Enti nuan rindu ke Blog Bungai Pengrindu tau Follow / Subscribe Blog ambik nemu utai ke baru – baru di post Bungai Pengrindu.

Resepi Manuk Negro Lemau dani.

Posted: April 20, 2009 in MyDiary, resepi

Bertemu baru dalam hari satu diatu.

Nyadi hari minggu kemari diak Bungai Pengrindu bisi ngaga resepi baru ianya Resepi Manuk Negro Lemau dani. . Ambik ke Wilder badu kucah – kucah nanyak ke resepi B.P , hikhikhik. Resepi ia tau ditunda tang pama bisi penangul tauka keracunan kini anang nganuk B.p kitak ok.. macam biasa sediakan Pen dan kertas anda :

Resepi Manuk Negro Lemau dani:

  1. Sediakan Ayam seekor (agak – agak). Dan dipotong ikut citarasa anda.
  2. Sediakan bawang putih,merah,halia dan cili (kisarkan hingga lumat, atau potong kecil).
  3. Panaskan Minyak masak anda, masukkan bawang putih,merah,halia dan cili yang telah dipotong. Kacau sehingga haruman bawang naik.
  4. Masukkan ayam yang telah dipotong dan dibersihkan, kacau dan kacau dan kacau hingga separuh masak .
  5. Masukkan air agak2 banyak. Lari ke bilik dan on kan PC pasang lagu Ita Medin (atau apa2 lagu pun boleh) .
  6. selepas 20minit masukan Kicap Soya untuk proses penghitaman ayam tersebut.
  7. Kacau sehingga sebati slow kan api supaya kicap bersebati dengan daging ayam . (call kawan suruh datang and jangan lupa beli MR.TAKILA (sejenis arak di seremban)
  8. Masukkan garam, ajinomoto secukup rasa. Dannnnn Siap … Juada istimewa Untuk 6 orang.Semoga Berjaya.

Masukan Ayam Selepas Bau bawang naik dan kacau.

Masukan Kicap Secukupnya.

Gaulkan sehingga sebati .

Dah sedia untuk dimakan atau dijadikan Tabas/pusas untuk minum hujung minum..

Bungai Pengrindu ,

Enti nuan rindu ke Blog Bungai Pengrindu tau Follow / Subscribe Blog ambik nemu utai ke baru – baru di post Bungai Pengrindu.

Resepi Istimewa Bujang. – Kari Ayam Bujang trang tang tang

Cara- cara :
1: Mula2 kenalah beli ayam , nda piak wai.. dalam lingkungan 2kg (agak2lerr)

2: hancurkan bawang putih dan halia (jgn dipotong)

3: Potongkan ayam menjadi kiub kecil (agak2 besarlerr)

4: masukkan minyak makan, masukkan bawang putih dan halia tadi.

5: Jangan lupa beli Perencah kari Adaaaabiii…. (rahsia seorang tukang masak bungai pengrindu.)

6: Kacau dan gaul sambil mendengar lagu Tusah berlaki nguai dari Swaylin (artis iban sarawak) …. T_T .

7: Biarkan selama 20-30 minit dibawah api yg kecil sambil itu anda boleh teruskan chatting dan blogging .

8: Agak2 sudah lembut rase dulu.. opPPppps oMg jgn lupe garam dan ajinomoto hakhakhak.. Pahai wai… ..

9: Dan sedia untuk dimakan…yum yum.. Selama Mencuba Resipi Bujang. Dari Bungai Pengrindu.

Dibelakang B.p adalah kuali panas mengandung kari ayam . hak hak hak

*Hakcipta Resepi Istimewa Bujang. – Cili goreng ala masam masin hitam manis ” Bungai Pengrindu. Segala kecacatan atau kecederaan dalam mencuba resepi ini adalah ditanggung diri sendiri.

Resepi Cili goreng ala masam masin hitam manis:

Sebelum membuat resepi ini anda dinasihatkan memakai cermin mata kerana khuartir akan mengakibatkan kes – kes terpencil seperti buta.. hak hkah hak. ok Tuan/puan sila sediakan pen anda.

1: Beli sebungkus cili xkira apa jua cili asalkan nama cili dlm sekilo (lebih untuk disimpan atau dijeruk.)

2: Sediakan asam jawa yang secukupnya.

3: Sediakan juga belacan , garam ,bawang merah,bawang putih , ikan bilis dan sebagainya (lol)

4: panaskan kuali , masukkan minyak makan, masukkan bawang goreng sehingga wanginya naik.

5: Masukkan Cili yang telah dibelah dua , kacau hingga lembut dalam lingkungan 10minit.

6: Masukkan air asam jawa yang telah diperah. (kuantiti agak2).

7: Biarkan selama 5minit sehingga Cili tersebut lembut , dan masukkan belacan bersama ikan bilis tadi.

8: kacau dan kacau sambil dengan lagu Mat Kilau. biarkan selama 2minit .

9: bubuhkan garam dan ajinomoto secukup rasa, dan tidak lupa pula gula (kalau xnak pedas letak lah 10 sudu. agak2lerr).

10: Tada… Siap untuk dihidangkan bersama rakan rumah bujang anda..


Lihat Makanan saya semalam.. nampak sedap bukan ditambah lagi dengan lauk kari ayam.. +_+ . Selama mencuba…

*Hakcipta Resepi Istimewa Bujang. – Cili goreng ala masam masin hitam manis ” Bungai Pengrindu. Segala kecacatan atau kecederaan dalam mencuba resepi ini adalah ditanggung diri sendiri.