Archive for the ‘perayaan’ Category

Happy Deepavali

Posted: October 17, 2009 in perayaan
Advertisements
Salam sejartera semua ,

Kita begitu betuah kerana tinggal di Malaysia dimana terdapat pelbagai kaum dan agama dapat hidup bersama secara harmoni . Kepada rakan – rakan saya dan juga rakan blogger saya yang beragama Islam , dengan ini saya nak ucapkan Selamat berpuasa dan Selamat hari raya . Jangan ponteng puasa pula , tak puasa tak raya. Sapa yang rasa dah kawin tu ehem~ minta duit raya boleh~ +_+ . Siapa yang duduk dekat Seremban jemput – jemput lah Mr J makan lemang raya nanti ok .

Selamat Hari Raya

Copy & paste kod dibawah ke Blog , Myspace , Friendster atau segala platform yang menyokong HTML

Selamat Hari Raya

Copy & paste kod dibawah ke Blog , Myspace , Friendster atau segala platform yang menyokong HTML

Selamat Hari Raya

Copy & paste kod dibawah ke Blog , Myspace , Friendster atau segala platform yang menyokong HTML

Salam ceria ,Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.

Link Adv RM10 Monthly :Berani TengokEjen PrepaidRadio IkonFM

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASHhttp://wangtsunami.co.cc/Iklan banner 468px × 60px
Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share Jom! Tonton Tv Online: [Tv1] [Tv2] [Tv3] @ Belajar Bahasa Iban?

Download Mp3 Sarawak , Malay Mp3 , Techno Mp3 . [#Blog Trick & Tips]

Siapa Mr J ? , untuk pengetahuan anda semua Mr J adalah blogger bebas yang dilahirkan di Kepulauan Borneo yang sememangnya Surga keindahan bagi sesiapa yang inginkan kedamaian , ketenangan dan persekitaran alam yang segar .

“Kehidupan yang terindah adalah bila anda bersama insan yang disayangi jadi hargailah orang yang anda sayangi dengan seadanya “

Keling

Posted: August 4, 2009 in Isu Semasa, MyDiary, perayaan

Salam sejartera semua, Tajuk Keling ? menimbulkan tanda tanya dan pelbagai persepsi bukan. .

Cuaca yang indah , i pun sihat dari wabak Alergic yang telah menyerang i 2 hari lepas . Hari ini i ada story yang agak best dan harap – harap tidak menyentuh sensiviti kaum lain di Malaysia dan kalau adapun i tidak berniat langsung.

*ceritaku bermula..

Malam Sabtu i telah berkenalan dengan seorang lelaki India dan aku rasakan dia peramah, perkenalan itu kerana dia berminat untuk membuat tattoo selepas melihat lengan saya ada corak ukiran tattoo , dan kami pun berkenalan dan dia senang dipanggil Meganathan.

*dia menyoal aku satu soalan yang agak remeh bagiku..

“Bro Jack, u Sarawak kan, u bagitau i apa itu “Keling” ” soalnya kepada aku . Dan aku terus fikir hu~ mungkin dia nak tahu pasal Pahlawan Sarawak seperti Rentap . ” apa itu Keling?, kenapa pula u nak tau , kalau i cerita sampai esok pagi pun tak habis” balasku kembali . Dia pun menceritakan dari A – Z , oh baru sekarang i tahu bahawa maksud perkataan “Keling” untuk orang India adalah kurang menyenangkan , tapi kalau korang pembaca nak panggil i Keling Jacky or Jacky The Great Keling i tak kisah , bangga dan suka memdapat title Keling.

https://i1.wp.com/www.daftarwarisan.gov.my/admin/mypicture/20070704_081450_14092_ngajat4.jpg
Kumang & Keling

Keling of the Raised World (terbitan Fajar Bakti, 1991),oleh Jimmy Donald
Beliau(Keling) adalah seorang yang gagah, berani, dan juga mempunyai wajah yang cantik (Keling was so wise, brave, strong, fearless and handsome ).

https://i2.wp.com/www.dancemalaysia.com/Dance/Traditional/Folk_Dance_East/Ngajat_Iban/Ngajat1.jpg
Iban girl with ngajat dance

Di Sarawak ada pertandingan Kumang (Perempuan Tercantik memakai pakaian tradisi Iban) dan Pertandingan Keling ( Lelaki memakai baju tradisi Iban dan akan menari tarian Ngajat . Setiap tahun pada awal bulan JUN atai dikenali sebagai Hari Gawai.

Sikap Keling yang utama ialah berani. Seseorang pahlawan Iban yang dikatakan mendapat `pertolongan’ daripada beliau sudah tentunya sukar untuk ditewaskan oleh musuh mereka.

Hah!, kekawan . Kita bangsa Malaysia , berkongsi dengan pelbagai kaum dari setiap pelosok negeri dari Tanah Besar (Malaysia Barat) dengan Kepulauan Borneo (Sabah & Sarawak) . So , nasihat i hormat menghormat kaum dan bangsa lain. Itu mengenai serba sedikit mengenai Kepahlawanan “Keling” . Kalau rasa nak baca lagi hah.. tu teruskan membaca dibawah dari Neilson Ilan Mersat dari Canberra:


Authentic: An Iban dance being performed on stage.

By Neilson Ilan Mersat, Canberra.

Bagi masyarakat Iban di Sarawak perkataankeling sudah tentunya mempunyai maksud yang tersendiri.

‘Keling’ ialah nama seorang pahlawan dan menurut legenda masyarakat Iban beliau tinggal di rumah panjang Panggau Libau Lendat Dibiau Takang Isang dan isteri beliau bernama ‘Kumang’ adalah dari rumah panjang Gelong Batu Nakong Nyingit Nyingong Nyimbang Nyerabang.

Dalam bukunya yang bertajuk Keling of the Raised World (terbitan Fajar Bakti, 1991), Jimmy Donald menyatakan bahawa Keling mempunyai personaliti idaman setiap lelaki dalam masyarakat Iban.

Beliau adalah seorang yang gagah, berani, dan juga mempunyai wajah yang cantik (Keling was so wise, brave, strong, fearless and handsome ). Selain dari itu beliau juga dipercayai mempunyai kuasa ghaib (tau ajih) seperti boleh menghilangkan diri daripada penglihatan musuh serta mampu bertukar wajah serta memegang watak yang berbeza.

Sikap Keling yang utama ialah berani. Seseorang pahlawan Iban yang dikatakan mendapat `pertolongan’ daripada beliau sudah tentunya sukar untuk ditewaskan oleh musuh mereka.

Menurut masyarakat Iban seseorang yang berjaya berjumpa dengan Keling atau Kumang dalam mimpi mereka sudah pasti akan menjadikan seseorang itu berani dan menjadi pahlawan (Raja Berani).

Dalam bukunya, Tiga Belas Bengkah Mimpi (Tiga Belas Jenis Mimpi) (terbitan Borneo Literature Bureau, 1966), Benedict Sandin menceritakan bagaimana beberapa pahlawan Iban seperti Dana bensumbar Bayang , Orang Kaya Pemanca Nanang dan Unggang Lebor Menua, menjadi pahlawan dan amat digeruni kerana dipercayai mendapat `bantuan’ daripada Keling dan Kumang.

Cerita kepahlawan dan keberanian Keling juga berbagai dan sentiasa diceritakan (ensera) kepada anak-anak kecil orang Iban yang tinggal di rumah panjang. Misalnya orang-orang tua akan bercerita tentang kehebatan Keling dan bagaimana beliau menjadi seorang pahlawan yang sukar untuk ditewaskan oleh musuh.

Misalnya dalam buku Keling Nyumpit (Keling Menyumpit) (terbitan Borneo Literature Bureau, 1967) oleh Geogre Janang, menceritakan bagaimana Keling dan seorang lagi teman beliau bernama Laja berjaya melepaskan isteri mereka, Kumang dan Lulong (isteri Laja ) daripada tawanan musuh mereka, Apai Sabit Bekait.

Kedua-dua Kumang dan Lulong ditawan oleh Apai Sabit Bekait semasa mereka mencari ikan (mansai) di sebatang sungai. Setelah ditahan Apai Sabit Bekait menyimpan mereka di dalam sangkar besi.

Bagi orang Iban, nama Keling ini sememangnya dihormati dan mempunyai kaitan yang rapat dengan adat resam dan tradisi mereka. Mungkin pada hari ini Keling dan Kumang boleh dikatakan sebagai role models dalam masyarakat Iban.

Sebagai mengingati legenda Keling dan Kumang masyarakat Iban di Sarawak mengadakan pertandingan Keling Gawai bagi lelaki dan Kumang Gawai bagi wanita untuk memilih mereka yang menawan dan cantik.

Upacara ini diadakan pada tiap-tiap tahun besemperna Gawai Dayak di Sarawak. Tambahan pula aktiviti Keling dan Kumang Gawai telah menjadi sebahagian daripada aktiviti pelancongan negeri Sarawak.

Dalam masyarakat majmuk seperti di Malaysia sudah tentunya sesuatu perkataan yang sama ejaan dan bunyi boleh jadi mempunyai erti yang berbeza. Namun demikian bagi masyarakat Iban di Sarawak, perkataan Keling adalah nama seseorang pahlawanan yang berani, mulia dan personaliti yang ingin dicontohi oleh setiap orang Iban di Sarawak.

Mungkin penggunaan perkataan ‘Keling’ boleh dikhaskan untuk merujuk kepada legenda masyarakat Iban di Sarawak sahaja.

Salam ceria selalu dari,
Mr. J
www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.

Ingin artikel anda disiarkan sini? senang sahaja Emailkan” sahaja kepada kami.


Didn’t understand in Malay Language? just switch it on your language here.

Bookmark and Share

pengeRindu Fan Club

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

Gawai udah, gayu ku Antu gerai ku Sempandai
Ulih Apai Nana

Hari pemadu besai kitai bansa Iban dintu kena ngejangka taun ke udah lalu ngintu taun baru

Semua bansa di dunya sigi bisi pengarap enggau jalai basa nunggah, ngangau sereta ngintu bunsu pengidup ke dikumbai Petara lalu adat ke tumbuh ari nya tadi ngepunka pengawa rami ke diintu enggau mayuh macham jalai ke dikumbai begawai.

Baka nya mega kitai bansa Iban; pengarap kitai lain ari enggi bansa bukai. Kitai arapka petara ngintu, nemparu sereta ngemataka pengidup kitai di dunya tu. Nya ala orang tuai-tuai dulu kelia enda empera-empera begawai. Tak nyenggala amat utai ngasuh begawai nya baru begawai.

Munyi ke baru disebut tadi, pengidup kitai Iban beselatanka ‘burung’ sereta mimpi lalu ke bidik agi bisi meh nya nyeruga betemu enggau antu ke nyumpah berani, kaya sereta raja. Sema ke bisi utai nyemetak amat dia meh orang ngintu mimpi ngintu burung ngena Gawai ke sigi patut sereta enda alang-alang.

Begawai ukai pengawa mit laban orang ke dikangau sigi bala ari Panggau Libau ke lendat dibiau takang isang. Enti utai dintu alang-alang tauka mata pengawa, mayuh penusah tau nyadi. Enti baka ngetup kachang tauka chabi, nyamai kitai ngetatka iya, tang enti disumpah orang nya merinsa mensena lapar tabar, tusah ke nimuh iya. Engka tau ditung serak ke ngasai ke sumpah nya.

Kena ngepunka kenang aku pasal Gawai, aku mai kitai berati ke kenang Thomas Tegong Laka pagi 29 Mei tu tadi, pukul 7.30 pagi ke bekenangka pasal pekit Kumang Keling sereta Gawai mega.

Utai ke rindu amat aku ninga, lebuh iya ngenang pasal Gawai. Jalai kitai begawai, gaya sida ke tuai-tuai bisi tebelenga maya begawai kelebih agi ba pengawa miring, ke alai tudah tuai nyebut, “Pama maya Gawai tauka bisi pengerami ngintu temuai, mayuh amat bala kitai Iban narit temuai ke ukai Iban, Iban pan enti enda nemu adat miring enggai meh nyadi dasuh miring. Miring tu ukai pengawa mit.

Miring patut sigi orang ke nemu Miring. Kitai Iban patut nemu mida pengawa basa enggau penemu. Dua bengkah pekara tu enda tau disama lalu enda tau dikena nyeleti lapang enti sema nadai orang. Nya alai anang empega ngapa ngayanka piring enti enda chukup giga orang ke sigi nemu adat nya.

Mayuh amat kitai teperasa ngumbai orang dasuh miring kena meri basa ngagai iya. Piring ukai basa ngagai mensia tang ngagai petara. Tusun piring pan anang salah sangka. Ukai iya sebarang tabak. Atur engkah semua utai nya tadi mega bisi turan iya baka daun sirih enda tau dengkah tungkup enggai ke ati kitai enda ngerawang tauka ‘ati tungkup’ reti nya enda pandai kelebih agi semak bisi miring ke bala anak nurun sekula.

Dia penyilap besai kitai Iban ke agi megai pengarap lama. Ngemaruhka pengarap diri. Minta ampun ukai aku ‘racist’ tauka bebida bansa. Bala Laut bebasa amat ke pengarap sida iya. Maya rami sema jaku baka hari pengada, nadai sida iya ngasuh kitai ke ukai Islam tu macha ‘doa’ taja pan enti orang pengarap bukai nya nemu jaku Arab.

Cina mega enda ngasuh bansa bukai sembiang ke sida iya. Lalu orang Kristian mega mesti orang Kristian empu sembiang enti iya sembiang berekat. Enti sembiang besai mesti diuluka bala sida pada.

Engkitai pupu bansa enti datai, sida nya meh dasuh miring. Orang ke nadai nemu utai ulu ili, nya ke ngereja pengawa. Enti sema baka bebini, kitai ke empu pengawa, orang bukai ke diberi basa asuh ngintu. Bah! Sapa kitai deh? Tu ukai kenang nuju siku-siku, tang ngagai kitai Iban ke dikumbai siti bansa.

Iya ke patut Iban begawai, Iban meh miring – mesti Iban ke kul megai pengawa lama, ukai Iban Kristin, ukai Iban Islam.

Baka bebiau mega, udu amat kitai ngasuh orang ke tak enda entu landik. Ngasuh tudah tuai ngichaka pengawa tembu jampat tauka ‘ngiga jari’. Enda salah ngiga jari, tang di menua kitai sekayu Sarawak tu, mayuh amat kitai Iban tebilang bebiau. Bebiau ukai sengapa, laban semua leka biau bisi rintai menua enggau sapa bala petara ke patut disebut nitihka rintai ke patut.

Biau ke salah mega tau nganu semengat laban orang Panggau bisi ‘jaku’ tunggah dikena ngangauka nama sida iya siku. Orang tu mega orang ke sigi ditunggah enggau leka timang leka biau.

Enda ibuh jauh kitai mulaika pengingat, aku berani nyebut kira 20 taun ke udah, begawai sigi lain amat ari kediatu. Kelia pama begawai tu reti iya gawa meh nya tadi. Mayuh amat utai disediaka bala sida ke indu.

Sida ke lelaki lain ga pengawa lalu bala ke nembiak nyulu orang ketuai kena ngamatka leka biau “baka rutan tampung danan, baka wi tampung tali, carik kain batik ganti labung pelangi, parai orang ke tuai ganti tubuh kami”.

Semua gawa magang. Bala pengabang mega ukai semina ngabang. Tang orang ke datai tu tadi bela meri jari nitihka penau diri. Semua bisi kereja. Makai pan bisi maya makai, ukai semina nunga utai dempa ari mula niki sampai pulai baka kediatu.

Agi ingat amat aku jaku tudah niang mandar rumah lama kami suba, tanah aya iya tu tadi. Ku iya, “nyamai amat orang diatu begawai tau enda makai. Kami kelia mali enda makai”.

Maya nya, maya gawai ga. Aku enggau Apai Undi ngabang kili. Seninjik endar ga tudah tuai bisi duduk di ruai maya nya amat ga betanchang pala laban tudah enda dapat.

Dia aku beratika jaku iya nya tadi, tegenung aku ngingatka utai sebut iya. Amat endar. Laban iya ke tuai Gawai kami kelia, nyemetak amat pengawa bai iya. Begawai sigi begawai, makai pan bisi makai. Ukai iya ngumbai diatu enda makai ngetup leka asi. Utai ke ko iya nya tadi, begawai nadai utai dintu. Begawai kelalu balat ngirup nadai tuju, nadai kebuah.

Ba penemu orang tuai kelebih agi baka iya ke sigi tuai Gawai sereta manang besai, begawai enda tau sengapa. Patut bisi kebuah ke besai. Bisi mimpi, bisi kenyap, bisi laba dintu, bisi Gawai nama ke tuah, nya baru kebuah ke nyenggala amat alai kitai Iban begawai enggau naka pengekul sereta intu enggau pengawa ke chukup.

Enti agi suntuk, tau anang guai begawai laban pengawa alang-alang tau ngasuh semengat kitai rial laban enti dipantangka amat, antu nganu kitai ngintu pengawa memekang.

Agi mega ngintu pengawa besai pengarap kitai enda semesti iya dintu tekalanya. Pengawa nya mega ngiga pengelurus, bepanggai ga ba burung, ba kenyap.

Gawai kitai tu tadi pan udah ngelebus. Mayuh pengabang datai? Sapa miringka kita? Nyual pengarap nadai rega, tang enti sema Petara ‘bisi meli’ piring ari jari bansa bukai, kitai semina begawai tang orang bukai empu tuah.

Artikel tuk diambi ari BorneoPost

Iklhas Bungai Pengrindu ,

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

|| Masalah Cinta?|| Novel Pendek || Blog Wiget|| Blog Template || Ebook || Software|| Animasi Borneo||

Ngembuan pengrindu? Taip meh email nuan dibaruh tuk, ambik ke Burung Pengrindu madah ke berita terbaru ari bungai pengrindu ke dalam email nuan.:

Taipkan email anda untuk Subscribe posting terbaru BP..

Artikel terbaru ari Bungai Pengrindu deka dianjung Burung Pengrindu FeedBurner

Selamat Hari Gawai Dayak 2009

Posted: May 30, 2009 in perayaan

Salam Semua warga Dayak ,

Tidak kira dimana kamu berada, Bungai Pengrindu ingin mengucapkan Selamat Hari Gawai dayak , Gayu Guru Gerai Nyamai , Senang Lantang Nguan Menua.. ohhhaaa….

Dalam tempoh kurang 48jam lagi , Kita ‘Dayak’ khasnya akan menyambut hari paling gemilang dalam hidup Dayak .

Yang sedang bercuti, selamat memandu , selamat pulang , hati – hati di jalan raya..

Iklhas Bungai Pengrindu ,

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

|| Masalah Cinta?|| Novel Pendek || Blog Wiget|| Blog Template || Ebook || Software|| Animasi Borneo||

Ngembuan pengrindu? Taip meh email nuan dibaruh tuk, ambik ke Burung Pengrindu madah ke berita terbaru ari bungai pengrindu ke dalam email nuan.:

Taipkan email anda untuk Subscribe posting terbaru BP..

Artikel terbaru ari Bungai Pengrindu deka dianjung Burung Pengrindu FeedBurner

Dayak?

Posted: May 29, 2009 in perayaan

Bila “Bungai Pengrindu” bersama komunitas Dayak , selama ini saya tidak berapa tahu apa itu Dayak Kalteng , Dayak Kaltim , Dayak Kalbar, dan banyak lagi . tapi istimewa nya di Kalimatan …

Dayak Kalteng = Dayak Kalimantan Tengah
Dayak Kalbar = Dayak Kalimantan Barat
Dayak Kaltim = Dayak Kalimatan Timur .

and… Selamat Hari Gawai Dayak!!!! …

Iklhas Bungai Pengrindu ,

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

Ngembuan pengrindu? Taip meh email nuan dibaruh tuk, ambik ke Burung Pengrindu madah ke berita terbaru ari bungai pengrindu ke dalam email nuan.:

Taipkan email anda untuk Subscribe posting terbaru BP..

Artikel terbaru ari Bungai Pengrindu deka dianjung Burung Pengrindu FeedBurner

Dikarang Ulih Futurist

Asal Hari Gawai Dayak

Peremisi Hari Gawai Dayak diungkupka ngagai bala asal Dayak di menua Sarawak; baka bansa Iban, Bidayuh, enggau mayuh sub-ethnics ari Orang Ulu – Kayan, Kenyah, Kelabit, Murut, enggau mayuh agi ti enda ulih ditiuka ba ditu. Sejarah Hari Gawai Dayak ulih dipansik pulai ngagai taun 1957 kelia. Pengerami Hari Gawai Dayak dipejadika (gazetted) nyadi sebengkah ari Hari besai ba menua Sarawak kena 25 September, 1964. Beduduk ari nya, Hari Gawai Dayak ti keterubah diintu kena 1 Jun, 1965. Pengudah ari nya, iya lalu diintu tiap taun sampaika hari tu.

Reti Gawai

Reti leka jaku Gawai sama enggau pengerami. Nya mih kabuah enti orang bisi rami disebut kitai baka tu – munyi ti begawai. Maya ngintu Hari Gawai mayuh bendar pengawa diaduka beserimbai enggau pengerami nya. Sigi batang pengawa iya nya meri besai terima kasih ngagai Tuhan tauka Petara laban udah bulih asil ari kereja bumai betaun.

Simpulka jaku pandak, pengerami nya tadi dikena meri terima kasih ngagai semengat padi. Pia mega, pengerami tu dikena minta awakka dalam taun baru ti deka datai sama bulih padi sama pemayuh tauka lebih agi ari taun ti udah. Semua perengka dikena bumai nempalai nyengkaum batu panggul sereta enggau keresa kena kereja berat lalu disengkilung ngena pua kumbu dalam pandung ranyai. Tuju pengawa nya awakka semua perengka ti dikena bekereja nya tadi tau enda mai pulaika penusah tauka bebadi. Chara ngintu nya tadi nitihka pengarap. Sida ti udah megai pengarap Kristian ngintu ngena chara sembiang. Sida ti agi pengarap adat asal ngintu ngena chara miring.

Maya Hari Gawai, mayuh mega pengawa bukai diaduka orang. Bisi mega orang sabung jadi nyerumba Hari Gawai. Kelimpah ari nya, mayuh mega main enggau adat asal dibantaika kena ngerami malam baka bepantun, ngajat, sereta gagai enggau uti ti bukai. Pengerami belabuh kena lemai hari 31 Mei alai semua raban diri sebilik sama makai begempuru (family union). Ba sekeda menua, pengawa tu dikumbai orang ‘besapi tuai.’ Raban ti pengabis biak dalam ruang bilik berengkah nyapi raban ti pengabis tuai lalu beturut datai ba iya ti pengabis biak nya empu. Tuju pengawa tu awakka tau gayu-guru baka iya ti tuai dalam ruang bilik nya. Tengah malam nya mega bisi ngirup ai pengayu. Udah nya ditangkanka mayuh main enggau adat asal kena ngerami malam datai ka hari tawas. Chara ngintu Hari Gawai engka bisi lain mimit nitihka ai enggau bagi menua sebengkah enggau sebengkah. Ba alai genturung orang mayuh agi diau, bisi mega orang ngaduka pekit kumang enggau keling. Maya Hari Gawai mega orang sigi nerima penatai temuai ari pupu raban bansa ti datai ngabang. Mayuh bansa pemakai asal enggau iya ti baru dibantaika temuai. Tuak mega sigi diberika pengabang ti bisi datai.

20-50 Taun Ti Deka Datai

Kemaia hari tu mayuh bala anembiak udah bejalai sebelah nengeri ketegal kereja kena ngidupka ruang bilik diri empu. Ketegal kereja ti jauh di menua urang, sekeda ari bala kitai enda ulih mulaika diri enti maya Hari Gawai Dayak. Belanja deka mulaika diri tau mai ungkus beratus. Enti mayuh anak, belanja mulaika diri sebilik tentu tau mai ungkus beribu. Mayuh mega orang udah pindah diau mendam ba nengeri ketegal ngiga peluang dikena ngidupka diri ti lebih manah agi. Dalam kandang 30 taun ti udah lalu, migration ari menua petisir ngagai nengeri pan nyau makin nambah. Enti kitai mandingka enggau sida bansa Cina, tau dikira nyau deka abis menua ba dunya tu alai bala sida iya migrate ngiga peluang pengidup baru ba menua bukai. Nya alai ba mayuh menua, kitai bisi meda endur ti disebut orang China Town. Ba nengeri Johor mayuh bendar bala ari Sarawak udah bekereja sereta diau mendam ba genturung Bandaraya Johor Bahru dalam 30 taun ti udah lalu. Beduduk ari nya engka nadai salah enti perintah setuju meri nama endur nya dikumbai Sarawak Town tauka Iban Town. Nitihka banci ari perintah, enda kurang ari 40,000 (need to be verified) bala Iban bisi ditemu bekereja tauka diau mendam ba endur nya. Sekeda ari sida iya bekereja di Singapore tang berundang ari Johor Bahru tiap hari.

Chara ngintu Hari Gawai Dayak ba nengeri diatu pan nyau udah bisi jauh lain mimit ari ba rumah panjai. Kabuah pia laban pengidup diau di nengeri udah kena pangka gelumbang dunya nadai sempadan (globalization). Beduduk ari nya, adat asal mayuh pupu bansa nyau udah bechampur (assimilation). Ulih tauka enda adat asal lama baka pantun, ajat, timang, kuntau, sereta mayuh ti bukai dipeturunka datai ba tubuh sida anembiak rebak baru ila? Pekara tu ti balat bendar mai pengirau ati ba sida ti nyadi tuai raban bansa diatu.

Kati ku gaya Hari Gawai diintu anembiak rebak baru ila dalam timpuh 20-50 taun ari diatu – kati agi bisi sama ba senentang chara sida iya ngintu enggau beratika reti leka jaku Gawai ketegal balat bai ubah arus pemansang? Aram mih kitai sama ninjau pekara tu beserimbai enggau musin Gawai tu.

Selamat Hari Gawai Dayak 2009 – arapka semua kitai gayu-guru, gerai-nyamai, chelap-lindap, lalu mujur dalam semua pengawa.

Sumber : mansangmaju.com

Iklhas Bungai Pengrindu ,

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

Ngembuan pengrindu? Taip meh email nuan dibaruh tuk, ambik ke Burung Pengrindu madah ke berita terbaru ari bungai pengrindu ke dalam email nuan.:

Taipkan email anda untuk Subscribe posting terbaru BP..

Artikel terbaru ari Bungai Pengrindu deka dianjung Burung Pengrindu FeedBurner