Archive for the ‘Novelku’ Category

Kerja CC Part 14 : Makan Malam

Posted: September 28, 2009 in Novelku

Hakcipta terpelihara.
Milik sepenuhnya
www.pengerindu.com

Berikut adalah sedutan dari Part 13 : Carolyn

Tiba – tiba , ” cak , enda puas datingkah? xkan xpuas kot sambung balik dalam YM ka?” sergah Eric dalam bahasa Iban mengusikku sambil mengatakan bahawa adakah aku masih tidak puas lagi dating dan sambung date dalam YM. ” Cis , ko ni tak ada kerja lain, cubalah buat apa yang patut aaaa macam masak -masak ka, lipat baju ka ” balasku . Nampaknya SMS aku masih tidak dibalas Alice. Atau mungkin Alice busy atau mungkin mengenai hadiah Teaddy Bear aku? atau mungkin aku ada membuat Alice tersinggung semasa date siang tadi ….

Kerja CC Part 14 : Makan Malam
uarrrrrrrrrrrrrrgggggggggggg gantuk pula ” bisik hatiku dan ku lihat Eric masih leka dengan permainan di laptop nya .

Eric , uji nuan nyumai asi ke tua lapar mai ku” soalku menyuruh Eric masak nasi.

ah.. lembau maiku nuan meh , lagik aku manduk lauk” balasnya dalam bahasa Iban yang bermaksud “malas sangat , awak masak lah nanti saya masak lauk pula”.

huh! yela2 ku kena masak ayam goreng ala Chicken Rice ok aku gi masak nasi , nanti bila ada buzz YM dari Alice ko bagitau aku ok ASAP” balasku.

Itulah kehidupan bujang , setiap aktiviti memasak mesti ada turn seperti mana aku dengan Eric , kalau aku masak nasi dia akan masak lauk . Lantas aku membuka peti sejuk dan melihat apa yang ada .

emm, daging ayam ada , harap – harap lah Eric masak sedap – sedap” bisiku.

Aku lantas mengambil periuk dan memasukkan beras sebanyak dua gelas untuk makan malam nanti . Sedang aku membasuh beras tersebut aku teringat lagi peristiwa lucu saat bersama seorang yang pernah aku cintai …

“buat apa ?, busy je . masak sedap -sedap tau ” soalku kepada Carolyn .

ala u ni, janganlah kacau orang perempuan buat kerja di dapur nanti masak semua tak kena tau .” balas Carolyn dengan manja.

kan lebih indah dan romantik bila kita bersama – sama di dapur memasak , mengikut fakta 1/2 wanita lebih riang jika boyfriendnya membantu memasak di dapur” balasku dengan ntah apa fakta yang aku kletong.

yerlah tu , dah lah b, u pergi lah main game k , i nak masak ni nanti kelaparan pula u.” jawap carolyn.

Jack!!!! , buah hati u Buzz Ym, nak i tolong reply takkkk!!” jerit Eric dari bilik.

Alamak , beras belum basuh lagi nih, mengelamun pula.. , Eric tolong basuh beras ni pastu masak k ” balasku sendiri.

Aku terus berlari kecil seumpama mengejar seekor rama – rama yang terbang rendah sambil dihiasi sebuah permandangan pelangi indah . Dan terus mendapatkan keyboard dan tidak sabar membuka YM .

lerr , ini bukan buah hati lah, ini bekas buah sakit hati , Ericcc! ” kataku kepada Eric selepas membuka YM dan ternyata itu bukanlah dari Alice seperti mana yang aku fikirkan dan ianya dari Carolyn.

eleh , ko layan je , kalau tak nak ko kasi aku! hehehe ” jerit Eric dari dapur sambil ketawa .

Aku sudah muak jika setiap kali membuka YM pasti Carolyn Online dan kekadang aku terpaksa invisible’ kan status ku. Malas untuk menlayan karenah Carolyn di Alam maya aku terus Sign Out kan YM dan baru puas hati ku tanpa berlengah lagi aku terus ke dapur dan melihat Eric tengah potong Ayam dengan mengunakan Pisau pemotong yang tumpul , sudah jadi kebiasaan rumah bujang serba tak lengkap , jika kawan – kawan perempuan atau saudara – mara menziarahi kami berdua mesti ada sedikit sebanyak menyumbangkan ceramah free live di dapur bila waktu nak memaksa , mana tak nya, pisau ada satu je. pinggan ada 3 , sudu pula hehhee.. sudu pakai buang je ada tu pun bila pergi tapau nasi di kedai mamak .

oi, ko pergi ambil bawang dan potong secukup , ambil garam letak dalam mangkuk agak – agak banyak jangan terlebih ” arah Eric .

Ok , Bos, apa nama Resepi Kali ini” gurauku kepada Eric.

Resepi Ayam Negro Malas Bangun , hehehe” balas Eric.

Pelik – pelik resepi orang bujang ni , jangan tak percaya pernah satu kenalan kami datang menziarahi dan pernah memuji masakan Eric dan tidak kurang pula aku . “lelakiii lelakiii idup kitai sunyiii lelakii…” bunyi ringtone sms aku.

Sorry , tadi sa tiada kerdit sa baru ja topup tadi and sekarang kat umah kawan ada assigment sikit nanti kalau sempat sa online ok . btw, i suka teddy bear yang u kasi tu . comill macam awak juga . mata nya sepet .. hehe.. i love it ” sms daripada Alice.

Senangnya dalam hati bila dapat balasan sms daripada Alice dan tidaklah aku tertanya – tanya lagi samaada dia suka atau tidak hadiahku , dan yang paling best lagi dia kata aku comil macam teddy bear pula.

“Eric , Alice cakap aku comil macam teady bear , hehe jeles tak , cakap lah jeles” soalku kepada Eric .

haaaa, setuju, ko comil macam teady bear sebab perut ko boroi macam bear juga sebab banyak minum beer” perli Eric.

Cit, kurang gula betul punya kawan , ada ke patut cakap aku boroi ? chubby ke senang sikit dengar . hehe. Tapi bila difikirkan balik untuk menempuh alam ayat – mengayat ini , bentuk badan merupakan satu kecantikan luaran yang mampu menarik perhatian ramai , seksi , sasa . Aku juga seperti manusia biasa dan menginginkan bentuk badan seperti Bastita ahli gusti . Akan masih menjalani perbentukkan badan atau dengan kata lain nya aku kena gemuk dahulu sebelum mendapatkan tubuh sasa seperti bastita bak kata Ahli – ahli gusti yang lain. Kalau kurus nanti Masooo bukan nya besar sangat. hehe.. , dan perempuan juga mengilhamkan mempunyai kaki yang cantik dan bertubuh kurus . Tapi jangan tidak tahu ramai lelaki sukakan wanita bertubuh berisi atau Chubby sekarang. Ikut taste.
“oi jacky, ayam ni dah dekat masak , ko pergi sediakan pinggan mangkuk , gelas dan air pasni baru lah ko boleh smslah , ymlah , bergayutlah” sapa Eric kepada aku .
“wah, bau pun sedap . memang pandai ko masak ayam nih, tak sia – sia lah ko serumah dengan aku hehe .” pujiku setakat ala kadar kepada Eric.

Apalagi ditunggu , nasi sudah dihidangkan dan aku dan Eric kelihatan seperti kucing yang kelaparan menerkam segala hidang yang ada didepan mata . Seperti 2hari tidak menjamah makanan , dan sekali sekala merasa masakan Eric apa salahnya .

huih~ ! , Eric aku rasa ada satu yang tak kena dengan resepi ko kali ini , rasanya lain macam je , cuba ko rasa ” soalku kepada Eric dan aku hampir mengeluarkan balik makanan yang telah ditelanku tadi , tapi apakah daya bila kelaparan …

yeke , erkk, kurang garam lah tadi i lupa nak masukkan garam sebab time masak tadi i teringatkan gf lama i masak.. uuhhu sadisnya ” balas Eric sambil bangun mengambil garam.

wasehmen, tak sangka ko ni kuat mengelamun pula , gf yang mana satu ? tak pernah pun nampak …. ” gurauku + sedikit perli kat Eric.

To be Continue….

Sesiapa yang didapati mencetak dan menyebarkan siri e-Novel bungai Pengrindu atau http://www.pengerindu.com tanpa kebenarkan terlebih dahulu akan didakwa atas Akta Cetak Rompak dan Hak Persendirian.

Iklhas ,
Mr. J @ Bungai Pengrindu
www.pengerindu.com

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

Advertisements

Kerja CC Part 13 : Carolyn

Posted: August 28, 2009 in Novelku

Hakcipta terpelihara.
Milik sepenuhnya
www.pengerindu.com

*untuk menaikkan mood membaca sila tekan butan play

http://i297.photobucket.com/albums/mm208/razidoank2008/wwwmusik-livenet.swf

ihhihi, nanti – nanti bah tu, terimah kasih k teman i jalan harini best juga jalan dengan ko and terima kasih pasal hadiah tadi k , tak sabar nak buka” ucap Alice. “tak apa , kasih dipertimbangkan, hihihi ” gurauku lagi. Tidak lama setelah itu bas pun tiba dan Alice masuk ke dalam bas sambil melambaikan tangan kepadaku dan aku membalas lambaiannya.

“ku menyintaiimu .. lebihhh dariii apapun…” ringtone aku berbunyi dan kulihat Eric pula call huh~ nasib baik ko call lepas habis date. “yup , ada aper.. ” soalku . “meli ke aku nasi ayam , ayam lebih and teh ais limau ok. tapau , lapar tuk ” balas Eric menyuruhku tapau makanan . ” Ok, kelaparan ker….” aku pun bergerak

Diatas adalah sedutan daripada sambungan Siri e-Novel pengeRindu ” Kerja CC Part 12 My 1st Date

Kerja CC Part 13 : Carolyn

Sedang dalam perjalanan balik ke rumah , fikiranku berubah sambil membayangkan keinginan suasana lebih romantik dan bukannya Dataran Merdeka dan aku juga masih terfikir – fikir tentang hadiah Teddy Bear yang ku beri tadi , adakah Alice akan menerima? atau sengaja menerima untuk menjaga hati aku atau dengan kata lain iaitu menerima dengan tidak iklhas. “I Love You” kenapa seringkali aku tidak mampu untuk mengucapkan kata itu kepada Alice , mungkin aku sendiri belum bersedia tapi keinginan untuk bercinta lagi masih belum terbuka pada hati ini . “ ah… apa yang aku fikir ni? , makin pelik – pelik pula ” bisik hatiku .

tak ramai juga orang dalam tren malam ni ” kataku sendiri . Ku merenung jauh ke luar tingkap semakin lama pandanganku semakin kabur . ” bang , sebelah ada orang tak ? ” sapa seorang gadis . “ tak ada , kenapa? ” balasku , aduh tetiba aku boleh jawap “kenapa? ” isk ternyata memang tak nak bagi tempat duduk . ” tak ada saja tanya sebab nak jual sayur nak bukan kedai kat tempat duduk sebelah you” balas gadis tersebut dengan gimik muka yang sedikit berang . ” oh, hiihhi.. macam tu , sorry – sorry duduklah ” balasku dengan muka malu .

cik , next stesen apa ? ” soalku kebingungan . “ next stesen seputeh cik abang , terlelap ke tadi ?. ” balas gadis tersebut tanpa memandang saya . Muka boleh tahan , pakaian up to date style memang orang bandar dan kaki yang cantik tapi tak sangka pula sudi balas pertanyaan saya , betul cakap orang tua – tua dahulu muka garang tak semestinya melambangkan identiti individu tersebut . ” oh, seputeh nasib baik belum limpas serdang , cik ni nak kemana tak sangka ingatkan garang tadi , by the way nama i Jacky ” . balasku sambil memperkenalkan diri dan mencuba untuk membuka ruang untuk berborak . “ nak balik ke UKM , tak payah ber Cik -cik panggil i Carolyn sahaja ” balas gadis tersebut menamakan dirinya Carolyn . Kami pun berborak untuk menghilangkan rasa mengantuk dan stesen Serdang pun semakin dekat dan kami sempat bertukar no telefon bimbit .
ting~~ stesen Mid Valley , stesen Mid Valley” bunyi pengumuman stesen berikutnya . aku tersentak dan terkejut seketika , rupanya aku terlelap tadi , kenapa sejak akhir – akhir ini aku asyik terbayangkan wajah Carolyn iaitu bekas kekasih lamaku dan di dalam KTM inilah pertemuan pertama kali dan kami berkenalan tapi semua itu tiada lagi dan tiada kata seindah dahulu . Setibanya di stesen KTM Serdang aku kena pula berjalan kaki sejauh 1 kilomenter untuk sampai ke rumah , penat juga tapi tak terasa sebab dikelilingi pelbagai restoran dan melimpasi Mines Shopping Fair . “Alamak… Eric punya tapau nasi macamana , malasnya aku jalan dekat nak sampai rumah” rugutku sendiri . Terpaksalah aku U-turn balik pergi ke arah Kedai mamak yang terdekat .

Ericccccccccccc!!! yuhuuuu anybody home ? or somebody? ” jeritku di luar pintu rumah . ” Aku busy ni bukalah pintu sendiri ko kan ada kunci” suara didalam menjerit . Cis, aku ni malas sikit nak buka pintu hiihhi kunci ada so terpaksalah aku mengalah. “nak nasi ko” sapa ku kepada Eric . Aku terus membaringkan badan ke atas tilam , badanku kepenatan seharian berjalan bersama Alice dan itu juga merupakan kenangan terindah yang tak akan aku lupakan . ” Hoi, berangan lagi yerr.. amacam best tak dating2? , ada kiss – kiss ka? hihihiih” soalan Eric yang menyebabkan urat saraf tunjang memori cip kepala aku sedikit terngangu . ” ko ni Eric , tak boleh tengok aku senang sikit , ni baru mahu menikmati replay memori date tadi ” balasku slumber sambil jari ku ligat menaip sms kepada Alice mengatakan bahawa saya sudah sampai di rumah .

Selesai sahaja mandi aku terus terus buka computer dan online dan aku tidak sabar – sabar untuk berchatting dengan Alice tapi dia belum online lagi dan aku merasakan dia memang tak akan online harini entah mengapa , sedang asyik online aku dikejutkan satu BUZZ dari sesorang yang pernah aku kenali iaitu bekas kekasih aku dahulu iaitu Carolyn :

carolyn: BUZZ!!!
carolyn: syg , buatapa? . xreply sms i , jauh lagi kalau call.
bungaipengrindu: syg ? u salah orang kot , kita tak ada apa apa lagi .
carolyn: 😦 xkan masih marah i, ala i tau u masih ada perasaan kat i lagi kan.
bungaipengrindu: perasaan? atau u yang perasan .
bungaipengrindu: by the word start with E end with D ok .
carolyn: u mean E N D?
bungaipengrindu: yup 😐 , kenapa u tiba – tiba muncul balik?
carolyn: y? u tak suka i muncul? btw kita sudah janji nak bersama right??
bungaipengrindu: itu dulu , slps itu siapa yang tinggalkan janji? u or i???
carolyn: i tau i salah b, but please maafkan i . ok .
carolyn: ok . u there? .
carolyn: maafkan i ok , i will waiting for u.
carolyn: elor?
carolyn: BUZZ!!!
carolyn: BUZZ!!!

bungaipengrindu appears to be offline and will receive your messages after signing in
Aku sengaja offkan YM aku dan aku rasakan bagaikan di ekori bayangan Carolyn , ini satu hal lagi , Alice tak lagi online dan aku cuba beranikan diri sms “ i , ko dimana lama bha sa tunggu ko di YM, btw u suka tak hadiah i?” sms ku kepada Alice . Aku masih lagi online melayari blog kawanku yang lain sambil menungu sms dari Alice.

Tiba – tiba , ” cak , enda puas datingkah? xkan xpuas kot sambung balik dalam YM ka?” sergah Eric dalam bahasa Iban mengusikku sambil mengatakan bahawa adakah aku masih tidak puas lagi dating dan sambung date dalam YM. ” Cis , ko ni tak ada kerja lain, cubalah buat apa yang patut aaaa macam masak -masak ka, lipat baju ka ” balasku . Nampaknya SMS aku masih tidak dibalas Alice. Atau mungkin Alice busy atau mungkin mengenai hadiah Teaddy Bear aku? atau mungkin aku ada membuat Alice tersinggung semasa date siang tadi ….

To be continued

Sesiapa yang didapati mencetak dan menyebarkan siri e-Novel bungai Pengrindu atau http://www.pengerindu.com tanpa kebenarkan terlebih dahulu akan didakwa atas Akta Cetak Rompak dan Hak Persendirian.

Iklhas ,
Mr. J @ Bungai Pengrindu
www.pengerindu.com

Ikuti Kisah e-Novel


Kerja CC Part 1: Awal balik.

Kerja CC Part 2: Pertemuan

Kerja CC Part 3: Di Sibu , Sarawak

Kerja CC Part 4: SMS

Kerja CC Part 5: Habis Gawai

Kerja CC Part 6: Ungkapan Cinta

Kerja CC Part 7: Sham

Kerja CC Part 8: Kasam Janik

Kerja CC Part 9: Pagi yang Malang

Kerja CC Part 10: Khayalan Menjelma

XPDC & Siapakah Amy?

Part 1: Aku Layan

Trip Ulu Bendul

Kerja Cc Part 11: I Online sekarang

Kerja Cc Part 12: My 1st Date


Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

KAMI BUKAN WARGA CAWAT

Jaya Ramba Wulan

Dikarang oleh:
Jaya Ramba Wulan
jayaramba@yahoo.com

Lambungan benak beriak garang. Kocakan air sesekali melambung tinggi menandakan sungai Batang Lupar tersingung. Angin sentiasa bertiup deras, sederas air yang sedang mengalir. Sesekali warga dalam sungai Batang Lupar menampakkan diri. Pepohonan di kiri kanan sungai juga kelihatan bergerak bagaikan digoncang mahkluk asing.

Satu perhimpunan di bandar kecil Sri Aman masih hangat. Di kedai-kedai kopi semua berbicara akan masalah warga cawat dan bangsa mereka. Di pejabat-pejabat kerajaan juga sibuk akan hal itu sehingga randau dilanjut ke pejabat. Mesyuarat tergempar turut dibawa ke pusat pemerintah negeri. Namun, kemarahan warga bumi ini menyala-nyala. Api marah mereka merebak ke serata bumi bernama Malaya Pada.

Aku sempat menatap seketika surat khabar sekali lagi. Aku seratus peratus memahami isinya. Lalu, mataku merenung ke arah keramaian manusia. Salah seorang memanggil. Aku melangkah goyah dalam perasaan yang berkecamuk. Berkali-kali aku berbisik “aku warga cawat?”.

PEGAWAI Waran Satu (Bersara), Kanang Anak Langkau memberi tabik hormat pada potret Rentap di Tugu Pahlawan Kuching.

Sekadar gambar hiasan.

Kasihan datuk nenekku. Kasihan keturunanku dihina penuh benci manusia bernama seorang pemimpin. Aku tahu mereka bangkit walaupun mereka telah mati ke dunia syurga. Aku sedar roh mereka berkeliaran di seluruh bumi Sri Aman hingga ke Batang Ai. Aku tahu Raja Rentap juga sedang memahami hinaan itu dalam keadaan marah. Mungkin sudah tiba waktunya Raja Rentap meniupkan semangat buat generasinya. Biar sang pemimpin berlidah racun itu diadili seperti dia mengadili hambanya Raja Brooke suatu ketika dulu.

“Utuskan warkah ke seluruh bumi. Kita bukan warga cawat seperti yang disangkakan!!” bentak seorang pahlawan muda kepadaku. Aku hanya mengangguk dalam keadaan aku direnung ribuan mata bernyala panas.

Keriuhan semakin mendesak suasana di seluruh bumi Sri Aman. Di khabarkan juga blog-blog, panas dengan isu warga cawat. Laman sesawang juga hebat mengutuk akan isu hinaan yang dilemparkan. Paling terasa, warga Batang Ai sudah menerima tempias bisa kata-kata sang pemimpin bermulut celupar itu.

Sekadar gambar hiasan.

Aku memberikan warkah yang ditulis kepada salah seorang pemimpin perpaduan. Dia merenung wajahku yang berkerut. Beberapa orang menghampiri kami. Kemudian beberapa kumpulan menyusul lagi dengan semangat juang tinggi.
“Bukan kerana nenek moyang kita! Bukan!” Teriak beberapa orang pemuda yang masih kemarahan.

Aku tahu memang budaya sirat adalah pakaian keturunan yang masih digunakan hingga hari ini. Sirat bukan cawat! Memang bukan seluar! Bukan juga baju! Makin bersirat, makin kelihatan segak seperti pahlawan yang tidak mudah ditembusi senjata. Apakah dengan sejarah bersirat kita terus dipandang rendah? Aku menggeleng-geleng kepala apabila disentuh oleh seorang pemuda.

Kita bukan bangsa miskin! Kita bukan bangsa kuno! Kita bukan bangsa tumpul! Bukan pemalas! Bukan bangsa lemah! Kita pemilik sejarah terhebat! Kita manusia terhebat! Kita juga pemimpin terhebat! Kita lebih maju! Kita lebih ke depan! Bukan seperti mereka!!! Bergemuruh suasana dengan kutukan marah ketua perhimpunan. Dia memang seperti seorang pahlawan moden, bertepatan dengan gayanya berkot lengkap.

“Warkah anda lengkap! Anda generasi yang paling idea! Anda berhak memimpin kita!” ujar salah seorang pemuda yang jelas tidak gembira.
Aku hanya mengangguk.

“Semua tulisanmu sudah sampai ke destinasinya. Kita tidak perlu menelanjangkan diri dengan corak sirat keturunan!” ujar seorang tua yang sempat menggaru-garu kepala.
Tiba-tiba satu pengumuman menguasai suasana. Sepi seketika, hanya kelihatan orang ramai bersesak-sesak. Seorang pemuda dengan alat siaraya mengangkat tangan. Terlebih dahulu, air matanya dibiarkan menitis, jatuh membasahi hujung kasutnya.

“Kami bukan kaki kasut! Jangan kerana politik kaum dicaci! Jangan kerana parti, masyarakat berpecah-belah! Jangan kerana politik, budaya dihina! Pisahkan kami dari politik! Pisahkan kami dari dendam politik! Pisahkan kami dari kongkongan politik! Jangan menghina budaya bersirat! Kami bukan warga cawat!!” laungan keramat pemuda itu disambut oleh tepukan gemuruh.

Dadaku berdebar-debar menanti sebentar lagi rombongan dari Batang Ai akan datang. Juga beberapa orang pemimpin rumah panjang akan hadir, dengan suara bantahan. Dengar khabar, mereka akan datang dengan penuh kejutan. Dalam aku berdiri terpinga-pinga, keriuhan tiba-tiba terhenti. Aku memanjangkan pandangan:

Tikar bercorak tradisi dihambarkan. Lalu duduk beberapa orang tua bersirat dan berpakaian tradisi lengkap. Di tengah-tengah mereka, diletakkan alat upacara. Beberapa keping pingan berukiran naga diletakkan di tengah tikar berukiran. Juga, mangkuk khas kegunaan upacara. Dua ekor ayam jantan, ditambat pada satu tiang khas. Lima tokoh yang berwajah serius mula menjalankan tugas masing-masing. Sedangkan para hadirin terus menyaksikan gelagat mereka tanpa sesiapa pun berani bersuara dalam keadaan panas terik.

“Kita akan minta pengadilan dari leluhor! Kita bukan warga cawat yang menghina leluhor! Biar mereka menghukum mangsanya,” ujar seorang tua yang kelihatan ukiran tatu tradisi di segenap tubuhnya. Wajahnya berkedut menandakan dia tidak suka dengan kerjanya dalam usianya yang lanjut.

Pinggan batu berukir itu diserahkan. Diletakkan penuh berhati-hati semua alat yang digunakan. Beberapa ubat-ubatan turut diletakkan di sebuah mangkuk besar. Ketua miring mengambil terlebih dahulu semua kegunaan, dan diikuti oleh empat orang pengikutnya. Botol tapai dituang ke gelas dan diserahkan kepada setiap mereka. Kelima orang ketua adat berpandangan selepas menaburkan rendai ke udara.

https://i1.wp.com/www.alvinleong.com/blog/wp-content/uploads/2009/07/edw_5958.jpg
Sekadar gambar hiasan.

“Bunuh ayam!” arah ketua adat.
Seorang pemuda mula memegang ayam jantan itu. Seorang lagi membantunya. Selesai tugas mereka, bulu ayam berdarah diserahkan. Bulu-bulu ayam itu diletakkan di dalam pinggan. Pinggan itu dibawa, diletak di tempat khas.

“Selesai!” ujar ketua adat sambil berdiri. Dia lalu mengarah beberapa orang pemuda membuat kerja mereka. Ketika itu tepukan gemuruh berdansa semula sehingga lubang telinga para hadirin memekak.

“Bakar!” Aku terdengar arahan seseorang. Dalam masa yang singkat, aku melihat asap naik. Aku melangkah dekat. Beratus-ratus bendera parti berwarna hijau berukiran bulan dibakar. Seorang pemuda mengangkat seguni. Seorang lagi mengeluarkannya, lalu dikoyakan mereka secara beramai-ramai. Kemudian, terus dilemparkan ke arah api yang sedang marak.

“Kita bangsa bermaruah! Kita bangsa beradat! Kita bukan bangsa berpolitik! Kita bangsa di bumi kita! Kita benci politik! Kita benci parti!!!” ujar pemuda yang memegang alat siar raya itu.
“Kita mahu sang pemimpin itu tarik balik kata-katanya! Memohon maaf!” ujar pemuda itu lagi.

Aku pula cuba meminggirkan diri dari kesesakan. Namun, seseorang memegang tanganku. Aku tidak berpaling, cuma sempat memandang beberapa orang bangsaku menitis air mata. Aku tahu, mereka kecewa kerana mereka terlalu kecewa. Mereka bangsa bermaruah, bukan bangsa yang ketinggalan. Mereka bencikan berpolitik. Mereka bangsa asalnya keturunan yang beradat. Bangsa kaya budaya! Bangsa yang sudah maju! Aku terus melangkah, mencari keasingan yang tanpa manusia.

“Politik membunuh perpaduan! Politik mencipta perpecahan! Politik penindasan! Politik tidak berbudaya! Parti bintang ialah parti jumud! Parti bintang jalang!!!” Aku melangkah dalam keadaan telingaku masih dilesit kata-kata tegas dari belakang.
“Kami bukan warga cawai!!!” Berkali-kali suara tegas, nyaring itu berkumandang.

Salam ceria ,
Mr. J
http://www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Get Top Commenter Awards?

Ingin artikel anda disiarkan sini? senang sahaja Emailkan” sahaja kepada kami.

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Kerja CC Bab 12: My 1st Date

Posted: July 29, 2009 in Novelku

Hakcipta terpelihara.
Milik sepenuhnya
http://www.pengerindu.com

Alice: So u setuju tak keluar besok? , u janji nak belanje i Kfc then tengok wayang..
bungaipengrindu: ler aperlah sangat kfc tu. Bapak Kfc pun i sangup belanje u.. ihihi
Alice: So esok pukul 4pm kite jumpe u kat dataran mederka bulih?
bungaipengrindu: bulih bha kalo ko…

Alice: oklah, janji apa2 esok sa call ko ok, i dah nak log out ni. tc GBU.

Alice appears to be offline and will receive your messages after signing in

Kenapalah Eric tak bagitau aku..” Ericc!!! where are uu babeh!” jeritku.. bertuah sangat – sangat lah aku ada kawan macam dia.

sambungan dari Bab 11: I Online.

Kerja CC Bab 12: My 1st Date .

“alamak macamana ni, baju ape nak pakai untuk 1st date aku nih” rugutku sendiri . Sehinggakan habis satu almari aku selokar untuk mencari baju yang bersesuaian sempena perjumpaan dengan sumandak dari Sabah , ini semua Eric punye pasal tak kena2 aku pula yang binggung atau…. adakah aku perlu memberitahu dan mengatakan bahaya 1st Date ini sebenarnya batal kerana bukan aku yang merancang? atau aku teruskan juga perjumpaan ini mungkin ada khimah di sebalik kejadian ketidak terancangan yang dibuat oleh Eric . huh~ betuah punya kawan. 1st date mesti kena rancang betul – betul , tempat dan waktu , kalau boleh nak yang suasana romantik , xkan nak kedai mamak kot . Tapi , dia nak 1st date buat kat KFC? , biar betul . Ape punye Eric , kenape lah xcakap kat Tepi Pantai ke atau kedai warung ha.. save sikit budget aku .

Keesokkan hari.

Sejurus bangun dari tidur aku melihat jam di dinding yang menunjukkan pukul 2pm , sudah jadi kebiasaan bagiku bangun selepas tengahari apabila tiada aktiviti lagipun semalam lewat pula tidur , yelah mengemaskini blog aku dan yang sewaktu dengannya. “oii, amacam date ko , jadi ke tak?” soal Eric . Date ape plak? alamak , baru aku teringat bahawa aku ada date pukul 3 petang ni dengan sumandak , eisehmen . Terusku berlari ke arah ampaian baju jemuran mana tahu kot – kot baju istimewa aku kaler merah dah kering . “Yes, dah kering pun baju aku, ni lah satu – satunya baju istimewa aku . haha” gelak ku sendiri.

Pukul 2.30 petang

Sempat ke tak ni , isk atau aku masih ragu – ragu untuk berjumpa tapi kali ini biar special sikit . “Ericccc!!!! disebabkan kau punye pasal apa kata ko beri aku nasihat macamana dan bagaimana?” Soalku . Tapi kadangkala kawan aku cakap aku ni susah nak ramal entahlah betul ke tidak. ” Ala ko ikutkan petua buku yang i kasi iaitu Bagaimana menawan hati seorang wanita , senang je” . Balas Eric dengan muka selamber. Lerr, nak ikut petua dari buku pula.. “Eric apa kata ko pinjam kat i rm100 ok, rm100 je… esok ,lusa i bayar lah tanpa cagaran. heheh, lagipun date ni bukan aku nak , ko telah merancang konpirasi secara telus sekali ” Pujukku kepada eric . Akhirnya Eric mengalah dia telah mengeluarkan RM100 kepadaku .

Pukul 3.30pm

Alamak ramainya orang kat Dataran Mederka , aku berjalan keseorangan sambil mataku memandang ke sekeliling kawasan ramai nya couple tengah date – date . Sedang asyik memadang keadaan di Dataran Mederka aku terlihat sebuah kedai patung – patung , macam – macam ada , ada teddy bear lah. “em.. apa kata kalau aku beli 1 untuk Alice , beli teddy bear yang kecil pun cukuplah janji ikhlas, ikhlas ker.. ihhiih “. Aku memilih patung teddy bear yang ada memengang “Love” saiznya tak juga besar dan tak juga kecil aku terus meminta cashier membungkusnya sebijik
ala – ala hari Velentine pula , dan ku coretkan kata – kata indah ku :

Kepada Alice yang ku kenal,

Terimalah teddy bear ini
biarpun murah tapi besar makna bagi saya .

Ikhlas,
Jacky

“ko dimana sudah, sa dalam KFC ni sebelah dataran dekat tmn” sms dari Alice. Terusku bergegas membalas ” ok i dah nak sampai dekat je , i ada surprise..” taipku. Aku gelisah dan jantungku berdegup kencang umpama persis lagu dap dip dup~ , tak pernah aku merasakan situasi seperti ini , apatah lagi aku menghadiahkan seekor teddy bear yang kecil cuma aku risau apakah tangapan Alice nanti , ahh, biarlah nanti kita tengok respon Alice.

Aku semakin dekat dengan perkarangan KFC yang disebut tadi dan aku merasakan ada naluri atau magnet untuk menarik aku terus menglangkah masuk ke dalam secepat mungkin , “jeng jeng jeng” bisiku . Aku melihat Alice dengan pakaian berwarna merah bergitu angun sekali . “hai, lama tunggu? macam dah planing je kite pakai baju sama.” sapaku kepada Alice . “manada lama , bah mau makan apa lapar sudah sa ni ” balas Alice sambil melemparkan senyuman yang cukup indah sekali . Aku kaku sejenak melihat dan dapatku rasakan bahawa mungkin ini waktu sesuai untuk ku mencuba menglafazkan ungkapan ‘I LOVE U’ yang telah lama inginku ucapkan kepada Alice. “ elo, nak makan ke? ” kata Alice. Erk, aku mengelamun lagu aduyai… . “ok sebelum makan sa mau kasi satu hadiah ok, ni i ada hadiah untuk u sempena 1st date kita ” kataku sambil menberikan sebuah kotak kecil yang berisi Teddy Bear tadi. ” oh.. so sweet , thank .” balas Alice. “Ok sekarang baru boleh makan, u nak makan apa? , i simple je Dinner plate satu” soalku . “i nak 1 juga Dinner plate , kalau tak habis nanti u tolong i makan boleh?” balasnya . “Boleh bah kalu ko” balasku kembali .

Indahnya saat itu , umpama sepasang merpati yang sedang asyik bercinta, tanpa ganguan masa itu aku bagaikan berada di alam lain bersama seorang Puteri dihadapanku , kami bergitu mesra sekali walhal saya masih belum mengucapkan “Aku Cinta Padamu” . Ayat agung sejak dari dulu lagi . Kadang – kadang aku mencuri melihat dan memandang ke arah nya dan melihat riak mukanya , kadang – kadang aku merasakan aku telah menjadi lumpuh setiap kata yang keluar dari mulutnya aku bagaikan terpukau , senyuman , gelak ketawa dan lirikkan matanya. Sempat juga aku bertanya kepada hati ini , adakah aku telah dilamun cinta? atau tidak terlalu pantaskah jika aku membuat keputusan “I LOVE U” padanya. Setiap kali bertentang mata aku akan menjadi kaku .

“dah , dah kalau u jadi Putera katak sa memang nda mau cium ko macam di dalam movie tu” gurau Alice. “eleh, lepas u cium katak tu u mesti jatuh sinta sama Putera katak ” balasku kembali . Makanan pun habis , masa berlalu bergitu pantas sekali jam juga telah menunjukkan pukul 7 petang . ” Lepas ni kita nak pergi mana ? ” soal Alice kepadaku . Aku pun blur nak pergi mana , em aku bukan nya ada duit banyak hiihhi . “Apa kata kita jalan – jalan sekitar Dataran Mederka sekejap lepas tu sa hantar u balik kat stesen bas depan sana ok” balasku .

Kami pun berjalan seiringan di sekitar Dataran Mederka dan melihat gelagat manusia . Tiba – tiba tak diduga Alice telah memegang tanganku dan kepalanya diletakan di bahuku , aku merasa sedikit rimas mungkin kerana tidak pernah tangan perempuan yang memegang tanganku. Tapi rasa macam best jer . ” best bah keluar sama ko , ko ni luculah, tak bosan sa keluar dengan u ” kata Alice. Aku apa lagi kembang kecut hidungku mendengar pujian dari seorang wanita lebih – lebih lagi orang yang aku admire . “Puji ikhlas ke ni” balas ku . Kami pun saling tak tumpah seperti pasangan yang sedang asyik bercinta dan aku rasa ini lah peluang yang sebaik mungkin untuk ku ucapkan cinta pada Alice . Tapi tidakkah terlalu awal untuk mengucapkan cinta? . ” btw, u kerja apa? “ soal Alice . Lerr dia tak tahu ke aku ni kerja CC je. ” i ni kerja Cyber cafe je jaga cc sambil tunggu convocation i tak lama lagi , i ni manalah kaya sangat yang disangka” balasku . ” ok bah tu, boleh online lama – lama internet pun free , nanti sa datang tempat ko kerja ko kasi sa main free ok” balas Alice. Kami pun duduk di tepi taman Dataran Mederka dan sambil bercerita mengenai diri masing – masing dan yang bestnya i dapat tahu yang Alice masing single dan mungkin ini peluang bagiku.

Jam pula menunjukkan dan dekat 9 malam , suasana di Dataran Merdeka begitu indah diterangi kelipan dan lampun neon yang berwarna warni . “jam dah pukul 9 malam dah , jom hantar i kat stesen bas depan tu boleh x? nanti ada masa kita jumpa lagi ya.” kata Alice . Aku pun menghantar Alice ke arah stesen bas berdekatan dan menemani menunggu bas tiba. ” nak sa hantar sampai depan rumah or dalam rumah pun boleh” gurauku kepada Alice . “ihhihi, nanti – nanti bah tu, terimah kasih k teman i jalan harini best juga jalan dengan ko and terima kasih pasal hadiah tadi k , tak sabar nak buka” ucap Alice. “tak apa , kasih dipertimbangkan, hihihi ” gurauku lagi. Tidak lama setelah itu bas pun tiba dan Alice masuk ke dalam bas sambil melambaikan tangan kepadaku dan aku membalas lambaiannya.

“ku menyintaiimu .. lebihhh dariii apapun…” ringtone aku berbunyi dan kulihat Eric pula call huh~ nasib baik ko call lepas habis date. “yup , ada aper.. ” soalku . “meli ke aku nasi ayam , ayam lebih and teh ais limau ok. tapau , lapar tuk ” balas Eric menyuruhku tapau makanan . ” Ok, kelaparan ker….” aku pun bergerak ..

To be continue..

Ikuti Kisah e-Novel


Kerja CC Part 1: Awal balik.

Kerja CC Part 2: Pertemuan

Kerja CC Part 3: Di Sibu , Sarawak

Kerja CC Part 4: SMS

Kerja CC Part 5: Habis Gawai

Kerja CC Part 6: Ungkapan Cinta

Kerja CC Part 7: Sham

Kerja CC Part 8: Kasam Janik

Kerja CC Part 9: Pagi yang Malang

Kerja CC Part 10: Khayalan Menjelma

XPDC & Siapakah Amy?

Part 1: Aku Layan

Trip Ulu Bendul

Kerja Cc Part 11: I Online sekarang

Kerja Cc Part 12: My 1st Date

Sesiapa yang didapati mencetak dan menyebarkan siri e-Novel bungai Pengrindu atau http://www.pengerindu.com tanpa kebenarkan terlebih dahulu akan didakwa atas Akta Cetak Rompak dan Hak Persendirian.

Iklhas ,
Mr.J @ Bungai Pengrindu
Admin
www.pengerindu.com

eN0vel Pengerindu.com

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

Imaginasiku

Posted: July 17, 2009 in lawak, MyDiary, Novelku

Orang tua – tua cakap , sebelum tidur basuh kaki.

Alkisah, Bila malam menjelma , aku dapat merasakan bahawa denyutan jantungku semakin kencang ala drum kamikaze entah kenapa , suasana memang begitu sunyi tanpa kelibat kawan – kawan serumahku dan aku juga dapat merasakan kelainan pada hari ini, tiba – tiba bulu romaku naik persis bulu landak dan bukan pak andak. Dan aku terlelap..

Aku dapati bahawa aku telah ditarik oleh graviti yang sangat kuat dan seperti sebuah filem sains fiksyen “black hole” atau lubang hitam.. erkk. Ku buka mata , semua pandangan sekelilingku bergerak , berpusing – pusing dan aku masih lagi dalam perpindahan ke demensi lain yang aku sendiri tidak tahu . Sehingga pada suatu ketika aku telah sampai ke dasar lubang tersebut dan mendapati keadaan disitu berlainan dengan bumi , tiba – tiba seekor maklukh hijau atau lebih mesra dipanggil alien atau En.alien telah menyedari ketibaan aku disitu , aku bingkas bangun dan cuba untuk bersembunyi di sebalik tong – tong yang bersepah disitu , ku dapat melihat melalui celah – celah lubang dan dapati En.Alien sedang mengeluarkan sejenis cermin mata ala James Bon 007 dan memerhatikan sekitar tempatku bersembunyi .Ya , aku tahu , dia sedang meng ‘scan kawasan aku sembunyi , akhirnya aku telah ditangkap .

“koeka iudjsauid okekoawu owowie tutututututusoadkaoskdreioir” soal si alien kepada ku yang bahasanya pun aku tak tahu. Bengang dengan sikapku yang tidak menjawap , si alien pun menyuntikkan sesuatu cecair kepada ku dan mengambil sepesimen DNA aku . Setelah itu mereka menyuntikkan DNA aku kepada sejenis maklukh asing juga tapi kecil setelah itu , alien yang kecil tu berbunyi “nama siapa” , oh, tidak maklukh alien yang kecik tu tadi dah jadi alat translater Bahasa Melayu kepada Alien . Dan aku menjawap , namaku superhero level 5 Orc , entah kenapa tertiba aku cakap bergitu , mungkin terbawa – bawa dalam game War Craf yang aku selalu main . Selepas itu mereka membawa ku ke sebuah tempat .

Alamak , macam – macam hero ada. Pak batman, superman , catwomen semua ada situ , maybe ni merupakan port dorang lepak kot , hhiihih . Ku lihat catwomen tengah main batu seremban plak dengan doreamon . Huih~ pelik bin ajaib . Dan bila sahaja aku menglangkah masuk ke tempat itu , semua memandangku dengan begitu taksub sekali dan aku menjadi seperti org yang begitu menarik perhatian yang memang da bomb . Tertiba salah seorang menyapa aku iaitu Pokemon pula.. huhuh~ pelik . Sambil dengan muka serius memberitahu dan membisik ku ” yo wasup, lu punya zip tarak tutup ka?” bisik pokemon tersebut. Oh~ tidak, sekali lagi aku membalas dengan cara tersendiri ” Pokemon , ini ala stylo baru lerr , korang ni memang ketinggalan galaksi sgt” balasku dengan bangga . Akhirnya kesemua superhero disitu pun membuka zip . oh~ aku terpaku sejenak . Kenapa ler bodoh sangat. huhuuh~

“OIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!! Bangun lahhhhhhhh!! Tersegih -segih seorang apsal? , buat terbiat ke?” jerit member ku baru sahaja balik dari beli sayur. huhuhu.. huuhhuuhuhuh.. aku mengelamun sekali lagi. Dan kali ini lamunan ku terhenti dan cukup dasyat! . Adakah anda juga pernah seperti ku ? Imaginasiku cukup tinggi…

Salam ceria ,
Mr. J
http://www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Get Top Commenter Awards?

Sila lawati: MTV & Lirik Lagu Best! dan Anda Berani Tengok? (Pesakit Jantung tidak digalakkan.)


Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share Jom! Tonton Tv Online: [Tv1] [Tv2] [Tv3] @ Belajar Bahasa Iban?

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Kerja CC Bab 11: I Online Sekarang

Posted: July 11, 2009 in Novelku

Hakcipta terpelihara.
Milik sepenuhnya
http://www.pengerindu.com

“I , I akan tetap setia menunggumu Carol” . balasku sambil melihat mata Carol dengan pernuh makna , tapi di hati ini memang tidak mahu merelakan walaupun sedetik perpisahan antara aku dan Carol . “jalan ni ke dik” soal pemandu teksi . “aduh, aku mengelamun lagi rupanya” “ ya bang, jalan terus kejap lagi Nampak sign board sekolah u belok kanan” balasku jadi pemandu arah.

Diatas adalah sambungan dari part 10.

“Aduiiiiiyaiii penatnyer… xsangka ramai pula org di Mines , kalau aku tau malas nak jalan harini..” . ujarku sendiri . Ku lihat kearah jam dinding , alamak dah pukul 6petang pula , seperti ada sesuatu yang membuatkan aku resah nak baring pun tak dapat puasku cuba fikirkan apa yang membuatkan aku bingung adakah….. “ oiiiiii Jacky, ko ingat aku ni orang gaji ko ker, ni ha.. baju ko berlambak ba mesin basuh diak. Huh! “ jerit Eric dari bilik air. Ler…. Patutlah aku rasa lain semacam je, nak baring pun tak senang apalagi nak tidur petang pun tak dapat , rupanya baju aku belum dicuci lagi . hahaha.. “ ok bro, hahah enda ingat aku tadi, mandi lok nuan, aku kak nuci gari aku lagik” ujarku kepada eric menyuruhnya mandi dahulu dalam bahasa Iban. .

“….asapai kungai tuchum matkulat manaheiii idonno y what happen……..” ringtone sms aku berbunyi. Terus ku bangun mencari hpku “hai, kenapa lama tak sms i?, ko ni dah lupa ko sama sa…” sms dari Alice. Oh! Alice , wanita dusun dari sabah dan saya pun balas sms tersebut “ uinna , manila tau kan ko dah lupa sama sa, sa kan nda hensem macam si Sham ko tu” balas ku. Akhirnya kami pun saling berbalas sms sehinggalah anak raja aka Eric siap mandi , mandi mengalahkan perempuan huh. “bah, nanti2 kita sms lagi k, sa mau mandi kajap, baju sa banyak lagi tu belum cuci. Maklumlah bujang.. ihhihi” sms taipku kepada Alice. Terus ku mencapai Tuala mandiku dan mandi sambil menyanyikan lagu “Isabella” . Kenapa Isabella?.

https://borneoparadise.files.wordpress.com/2009/07/mesinbasuhlg.jpg?w=225

“Akhirnyaaa aku berjaya basuh bajuku dengan begitu cepat sekali , huh, bilalah mesin basuh ni ok” rugutku . Tangan dah lah lenguh hihi kalau ada awek boleh lah sekali sekala tolong basuhkan . Sedang asyik melihat baju – baju ku yang telah selesai dijemur aku tiba – tiba teringatkan kisah indah dahulu waktu itu kami bergitu mesra sekali bah kan jika tidak seharian bergurau senda memang tak sah bagi kami , “ la.. macamana nak kawin nanti basuh baju I pun xreti , sini I ajarkan cara – cara yang sepatutnya” kataku kepada Carol . “ala, bukan tak retilah saying ,Cuma tak biasa basuh baju lelaki” balas Carol . Masa itu bergitu indah, dan masa itu juga berlalu bergitu pantas, segala yang dilalui detik – detik romantis Cuma tinggal dalam kenangan terindah.

Ku buka computer dan terus sahaja log in Mirc , Yahoo Messenger , Msn .. haha itu senarai wajib kalau I online, tak lupa pula Blog I belum lagi social network seperti http://ibanborneo.ning.com , http://ibansarawak.ning.com , httttpppp arr banyaknya http . Ini lah sebab aku taksub internet, tapi studies biar ok, “ding!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” bunyi YM aku di Buzz oleh seseorang . apalagi aku layan sebentar .

Lyna hangat: buzzzzz!!!!!!!!
Bungaipengrindu: uiiiiii
Lyna hangat: buatper…  hihiihih… busy ke lama xonline..
Bungaipengrindu: busylah sikit2 nih, ni pun baru je sampai sini dari Sarawak.
Lyna hangat: ohh.. ada bawa ole2 xuntuk sayer… ihhiih..
Bungaipengerindu: cit, xder maknernye.. aku spender pun sempat beli jhuahuahuahuaha.
Lyna hangat: hu loya buruk yer xper ada ubi ada batas…
Bungaipengerindu: ihhihi ada ubi ada lauk apalagi ada batas .. hihihihi.. uii I ada kerja jap.
Lyna hangat: emm selalu je macam ni.. ok lah. TC…
Bungaipengrindu: da… di douuu..

Bungaipengrindu appears to be offline and will receive your messages after signing in.

Hihiih.. mengangu betullah tak boleh tengok aku aman damai bila nak surf internet nih , rasenye nak kena invisible status baru lah aman sikit ihhihi.. Seterusnya Friendster plak nak buka aku terus log in Fs aku , emm ramai juga yang add comment ni . “piwitttttt… awekkk wooooo.. indu dini nyak cak” sergah Eric . “Alamak , ko ni xboleh tunggu time aku privacy, bile nak online ko ade , huuhuhhu.., indu lah nya ukai pundan, ni nuan kak milih aja diak. Hu~ ” balasku . Kenapa harini terasa sangat boring bila online, selalunya kalau online ada juga topic – topic baru yang akan i discusse dengan member – member cyber i .

“tutttt tuttt” Bunyi Sms . ” hai buatpa ko sana, tadi cakap nak sambung sms bila ko dah habis mandi” sms dari Alice . Alamak aku terlupa bahawa janji nak sms dengan Alice tadi , cepat – cepat aku reply sms dia ” ohh, sorry tadi banyak sangat baju nak basuh penat sikit, ni sekarang tengah baring je” balasku , sedangkan aku bukanya baring pun . ” x ada , saja ja sms u, malam ni bosan sangat lah i baru lepas online sekarang tengah download movie Ada apa dengan cinta . lama sgt” sms Alice . Alamak dia tengah online sekarang , dari sms lebih baik aku aja dia online boleh cam 2 cam . ” Online?, i pun tengah online juga sekarang cek email saja. u ada YM x? kalau ada ko add sa Ym id bungaipengrindu ” balasku dengan pantas sekali .

“Dia online ke tak ni?, dah add Id aku ke belum .. hurm.. sms aku tadi pun tak dibalas ” ujarku. Ah.. tertiba pula perutku berbunyi heavy metal ala keroncong klasik. oh, tidak aku kelaparan, terus ku ke bilik Eric manatau kot – kot dia rajin nak jadi chef malam ni. Kat bilik pun tak ada, mana pula si Eric ni pergi . . . “Oi, ko cari aku ke? , aku turun kejap beli topup tadi , nak mesej awek ler.. hihihi” katanya . “ler , kenapa xbeli topup dari aku, aku kan ada jual topup juga lupeke Web i sms u dulu masa i kat sarawak http://prepaid4u.net/?id=jacky , hah , aku daftar ahli cuma Rm65 seumur hidup ” . Kataku sambil mempremosikan sedikit bisness kecilan aku. ” erk.. sorry i xminat” jawap eric selambe je. Aku terus ke dapur menyelongkar almari seumpama seekor kucing parsi yang kelaparan mencari makanan. “Eric , nama dinner tua malam tuk? , domino pizza baru? ” kataku kepada eric dalam bahasa Iban. ” no no no way man, makai asi aja lah, haha .. manduk Ayam ok, aku bisi meli perencah ia , tang nuan potong ayam dulu” . Balas Eric. Dengan perasaan yang hiba aku gagahi juga ke dapur dan memotong Daging Ayam satu persatu dan Eric terus hilang entah kemana sungguh ghaibnya beliau .

fuh~ , habis juga ayam ni aku potong , bawang , dan segala mak nenek perencah Resepi Ayam . Selesai ku basuh , ku terus mencari Eric sekali lagi dan ku jumpe beliau tengah menggunakan computer aku . ” wah seronok nampak , chat dengan sape?” sergahku membuatkan Eric terkejut. “erkk!! ni ada awek ni Id Alice dia chat cakap lama tunggu u, so i reply untuk u dulu sambil u habiskan sesi memotong ayam ihhihi” balas Eric . Bertuah punya kawan huhu. .. cepat2 aku ambil alih tempat Eric dan melihat paparan di skrin aduhai.. Eric siap straight to the ampang point ayat die. Alamak ape i nak balas ni. adake patut Eric taip cakap nak ajak keluar esok , aduhh!!! .

Alice: So u setuju tak keluar besok? , u janji nak belanje i Kfc then tengok wayang..
bungaipengrindu: ler aperlah sangat kfc tu. Bapak Kfc pun i sangup belanje u.. ihihi
Alice: So esok pukul 4pm kite jumpe u kat dataran mederka bulih?
bungaipengrindu: bulih bha kalo ko…

Alice: oklah, janji apa2 esok sa call ko ok, i dah nak log out ni. tc GBU.

Alice appears to be offline and will receive your messages after signing in

Kenapalah Eric tak bagitau aku..” Ericc!!! where are uu babeh!” jeritku.. bertuah sangat – sangat lah aku ada kawan macam dia.

To Be Continued…….

Ikuti Kisah e-Novel


Kerja CC Part 1: Awal balik.

Kerja CC Part 2: Pertemuan

Kerja CC Part 3: Di Sibu , Sarawak

Kerja CC Part 4: SMS

Kerja CC Part 5: Habis Gawai

Kerja CC Part 6: Ungkapan Cinta

Kerja CC Part 7: Sham

Kerja CC Part 8: Kasam Janik

Kerja CC Part 9: Pagi yang Malang

Kerja CC Part 10: Khayalan Menjelma

XPDC & Siapakah Amy?

Part 1: Aku Layan

Trip Ulu Bendul

Kerja Cc Part 11: I Online sekarang

Sesiapa yang didapati mencetak dan menyebarkan siri e-Novel bungai Pengrindu atau http://www.pengerindu.com tanpa kebenarkan terlebih dahulu akan didakwa atas Akta Cetak Rompak dan Hak Persendirian.

Iklhas ,

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

|| Masalah Cinta?|| Novel Pendek || Blog Wiget|| Blog Template || Ebook || Software|| Animasi Borneo||
Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada http://www.Pengerindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Kerja CC Bab 10: Khayalan Menjelma

Posted: June 30, 2009 in Novelku

Sambungan dari Bab 9 kerja CC Bab 9: Pagi yang malang

“wahhh ramainya orang kat mines shopping fair ni” ujarku kepada eric . Eric tanpa mengendahkanku dan terus ke arah SongBOx sambil membayar rm10 di kaunter . “Jacky, 10 lagu tadi, ko pilih 5 aku 5 .” kata eric sambil membelek2 buku lagu . “aku mencintaimuuu lebih dari ~……….”nyanyianku. Jam menunjukkan pukul 2 petang tanpa disedari sambil melalak bak artis akademi fantasia di dalam songBox perlu pula menyanyikan lagu keroncong. Kami pun beredar dari Songbox dan terus ke arah Food Court . “uii bisi bajik indu iban maia nuan pulai empai lama ” ujar eric dalam bahasa iban. “bisi a.. semadi jayau batu bulan enda ditan aku, enti enda kada enda lekat 2 iko ” gurauku . “tuuuutttuuutuutuut” sms berbunyi . ” hai, buatpa? sa baru ja lepas masak , ko dah makan ” sms Alice. Cepat – cepat aku balas ” sa tengah makan lah ni dengan Eric di Mines ” balasku .

Sedang aku asyik memerhatikan permandangan sekitar Mines shopping Complex, aku mula mengingatkan kembali detik bersama kawan seperjuangan semasa masih menuntut dahulu , disinilah kami menghabiskan masa cuti’. “Bro , lepas ni nak gi mana?,aku kalau dah kenyang rasa nak tengok wayang”. Sergah Eric. Amboiiii, mentang- mentanglah aku baru balik kampong, dia ingat aku bawa balik duit berjuta – juta ke. “eh.. nak gi mana lagi, gi mampuslah hahahah” ujarku. Selesai sahaja makan kami pun beredar .

Pemandangan dalam Mines Shopping Complek , Serdang .

Gelagat manusia memang macam – macam, aku suka melihat karenah – karenah anak muda sewaktu belasan tahun , mempunyai style yang berbagai – bagai , bayangkan sekumpulan anak muda berpakaian hitam ditambah pula neck – tai merah menyala, macam ada orang meninggal pula dan tidak ketinggalan pula gelagat yang perempuan , macam macam ada. Sedang asyik berjalai di sekitar mines aku terlihat sebuat kedai “Kenny Rogers” ….

“ala , u nak makan apa?, cakap lah jangan malu2” soalku kepada Carolyn. Gadis yang pernah ku cintai suatu ketika dahulu , waktu itu sungguh romantic, ah! Itu romantic buatan bukannya ikhlas . Masa itu bercinta bagai nak rak tapi sekarang ia hanya sebuah kisah klasik dan juga menjadi pengajaran bagiku bahawa cinta yang sejati bukan lahir dari luaran seseorang malah kita perlu menilai dari segi dalaman .

“biarlah semua kenangan aku bersama Carolyn hanya tersimpan rapi dalam sebuah memori cip” bisikku. Tapi kemunculan sms bersiri yang dilemparkan oleh Carolyn benar – benar mencabar aku , tapi bagaimana pula Alice, isk, aku sendiri masih lagi dibelenggu bayangan tersendiri , Carol gadis yang ku kenali setahun lepas, indah pada khabar tapi dibelakang… dan Alice, gadis yang baru beberapa minggu ku kenali , cukup ayu tapi adakah sangat terlalu awal untuk aku mengucapkan kata cinta, berberapa siri kesempatan ingin ku luahkan tapi tidak berhasil.

“oiii, ni apsal mengelamun disiang hari , nak kata tak tidur bangun tadi lewat plak” sergah Eric dari belakang. “Astaga, kalau yek pun biarlah aku habis dalam lamunan sekejap , ni tak , setiap kali aku nak syok2 berkhayal mesti ada ko . Ko mana tau aku tengah imagine borak dengan Fasha Sandha” . ujarku

Gelagat manusia

Aku dengan eric beredar dan keluar dari sesakkan manusia di dalam Mines Shopping Complex serdang, Selangor. “huh.. baru lega sikit… Ericc!! Cepatlah, tegede – gedek macam penguin , tu ha abe teksi sampai” . “Nak gi mana” soal Abe teksi . “Pangsapuri Kenari , naik atas , U- turn balakong taming jaya , pastu dekat dengan sekolah baru tu.. ada Flat.. situ je lah…” jawap ku . Aku menjenguk ke luar tingkap dan melihat disatu penjuru hentian bas .. “ kalau i balik dari U.K nanti u macamana?” soal Carolyn . “I , I akan tetap setia menunggumu Carol” . balasku sambil melihat mata Carol dengan pernuh makna , tapi di hati ini memang tidak mahu merelakan walaupun sedetik perpisahan antara aku dan Carol . “jalan ni ke dik” soal pemandu teksi . “aduh, aku mengelamun lagi rupanya” “ ya bang, jalan terus kejap lagi Nampak sign board sekolah u belok kanan” balasku jadi pemandu arah.

To be continued….


atau:

Telenovelaku

Ikuti Kisah e-Novel


Kerja CC Part 1: Awal balik.

Kerja CC Part 2: Pertemuan

Kerja CC Part 3: Di Sibu , Sarawak

Kerja CC Part 4: SMS

Kerja CC Part 5: Habis Gawai

Kerja CC Part 6: Ungkapan Cinta

Kerja CC Part 7: Sham

Kerja CC Part 8: Kasam Janik

Kerja CC Part 9: Pagi yang Malang

Kerja CC Part 10: Khayalan Menjelma

XPDC & Siapakah Amy?

Part 1: Aku Layan

Trip Ulu Bendul

Iklhas ,
Mr. J @ Bungai Pengrindu
www.pengerindu.com

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes