Archive for the ‘Mancing’ Category

Hari ini kita pergi ke dalam dunia haiwan pelik – pelik yang wujud bersama kita di dunia . Kita mulakan dulu dengan spesis binatang pelik ini.

Chinese Giant Salamander:

Sepesis ini dikatakan sering menganggu sekumpulan Perenang – perenang Negara China hehehe dan pernah juga dikatakan spesis ini pernah membaham seekor Burung bangau yang tengah melepak kat Central Market. Dan selepas beberapa minit babak kejar mengejar antara para perenang dengan si Salamander ini , akhirnya Salamander ini mengaku kalah kerana tersangkut kat “salahspender” mamat kat gambar dibawah.

pengeRIndu


Angora Rabbit
:

Kejadian berlaku di Bandar Tasik Selatan di mana sepasang kekasih memberikan hadiah yang disangkakan seekor kucing tetapi akhirnya telah membawa kepada ke’fobiaan kepada pasangan tersebut kerana haiwan yang disangka kucingnya itu telah menghabiskan segala sayur – sayuran terutamanya sayur carot , haiwan tersebut telah berjaya disahkan identiti setelah ujian dengan membalingkan beberapa Ikan Kekek dan Ikan Gelama ke arah haiwan tersebut tetapi tidak disentuh dan akhirnya balingan yang terakhir berupa sayur carot berserta voucher penginapan 8 malan 10 hari di Zoo Melaka disambut dengan lompatan bergalah si Kucing tersebut dan Identiti dikenalpasti bahawa haiwan tersebut adalah Angora Rabbit .

RabitbukanKucing

Giant Coconut Crab:

Ketam Kelapa Gergasi ini berasal daripada “Guam and other Pacific islands” Mr J tak tahu sangat Guam kat mana , yang Mr J tahu spesis ketam ini dikatakan suka melepak tepi – tepi tong sampah seperti mana bukti dalam gambar tersebut , ada satu cerita mengatakan bahawa libasan Penyepitnya itu mampu membelahkan sebijik buah kelapa muda (dah macam cerita sea monster pula) . Ada pula sumber yang tidak tepat mengatakan bahawa Ketam ini pandai juga memanjat kelapa dan sebuah dongeng dari selatan barat bahawa cerita pertandingan memanjat kelapa yang bertajuk “Aku Tidak segagah Munyit itu” .

Katok

Cantor’s Giant Soft Shelled Turtle:

Apa ke benda nama panjang sangat , isk tak larat Mr J nak taip . Senang je , sebut je si labi – labi . Mr J tak fikir labi – labi ini pelik tetapi Mat Salleh yang kata labi – labi ini pelik , mungkin bahagian kepala dia yang dapat memanjang sehingga dapat mencapai agak – agak ikut saiz badan si labi – labi ini. Yang pelik bagi Mr J , Mat Salleh cakap labi ini Turtle isk pening Mr J berdebat dengan Mat Salleh dalam YM semalam sampai terseliuh jari jemari halus Mr J.

Katok

Star Nosed Mole
:

Binatang ini lagi memelikkan Mr J , tengok muka dia macam star fish pula , haiwan ini tiada kat Malaysia lagi kalau ada pun mesti dah kena lastik dengan budak – budak nakal kat Kampung Mr J , “hidung bintag” ini duduk dalam bawah tanah buat penempatan haram . Ini mengingatkan Mr J mengenai Mole People.

alien

It lives in Canada and the East Coast of the United States. It favors a high protein diet of clams, snails, small rodents, mollusks and worms. It’s not a very big creature – about the size of a hand. But its 22 nose tentacles are hard to miss. They help the mole find food.

Climbing Fish:

Ikan memanjat ? hehe, lebih senang dipanggil je ikan tembakul ataupun ikan belacak . Ini juga menjadi perdebatan hangat hingga menyebabkan YM Mr J dihujani dengan kata – kata “its so weird” , “alien fish” dan sebagainya , mungkin kepada yang jarang dan tidak pernah melihat mungkin akan berkata bergitu tetapi kalau duduk di kampung mungkin akan mengatakan sebaliknya.

alien

Mr J kalau bosan memancing tak dapat ikan , kekadang belacak inilah dijadikan mangsa pancing dan lepas..

Salam ceria ,
Mr. J
http://www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.
Get Top Commenter Awards?

Sila lawati: MTV & Lirik Lagu Best! dan Anda Berani Tengok? (Pesakit Jantung tidak digalakkan.)


Translate This Blog : English * Chinese * German * Japan * Korea * Arabic * Filipino * Thai * Hindi *

Bookmark and Share Jom! Tonton Tv Online: [Tv1] [Tv2] [Tv3] @ Belajar Bahasa Iban?

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Advertisements

Kura – kura

Posted: August 4, 2009 in Mancing, MyDiary
Pada suatu hari , ada tiga orang sahabat ~~~ Erkkk.. xkan nak buat cam karangan primary school. hiih.. macamni citernye, last – last week (bukan minggu lepas) i ada pergi memancing kat area Nilai kot kat Spring Hill .

Tapi sebelum itu ada i nak minta maaf sebab gambar kat bawah maybe seksi sikit, tapi i dah kaber2 , bila i nak cut sikit cacat plak pic tu .

*sejam selepas membalingkan umpan dalam kolam

“Aduiii , dahlah cuaca panas tapi seekor ikan pun xnak singgah” keluh si Mathew . Sedang aku asyik membakar rokok aku dapati tali pancing aku ada sedikit pergerakkan entiti yang aku sendiri tidak tahu ditarik perlahan – lahan dan tidak seperti sentapan ikan pengerakan tali pancingku bergitu halus bergerak umpama ditiup angin sehinggalah tali pancing aku dibawa ke tebing kolam dan aku hanya memerhatikan sahaja manatau kot – kot ikan jenis baru , tiba – tiba aku tersentak melihat susuk entiti tersebut timbul dari air dan sahlah kura – kura dan aku terus menjerit seperti kena histeria yang amat sangat “tiewwwwwwwwwww tiewwwwwwwww , Labi – labi erkkk ukaiii kekuhakkkkk kekuuhakkkk” jeritku dalam bahasa Iban .

Mathew terus berlari mendekatiku . Dan apa lagi aku dengan rakusnya cuba menangkap kekura tersebut tanpa disangka bahawa kekura itu bukan keseorangan tetapi dia bawa geng dia seorang dan aku cuba menangkap kedua – duanya sekali . Dan akhirnya aku berjaya menangkap kedua – dua ekor kekura sekaligus dan memecahkan rekod lama aku dulu di serdang , Selangor dengan seekor kura – kura .

Mr.J @ bp bergambar dengan 2 ekor kura2 dan mathew .

Bangga dengan pencapaian terbaru dengan 2 ekor kura – kura , kami pun balik tetapi yang peliknya seekor anak ikan pun tak dapat , apalah nasib erkkk nasib juga dapat kekuhak 2 ekor dapat juga melengkapkan slogan ( tidak balik dengan tangan kosong ) .

Korang fikir apa saya buat dengan 2 ekor kura – kura itu ?

Apakah nasib 2 ekor kura – kura itu?(polls)

Iklhas ,
Mr.J @ Bungai Pengrindu
Admin
www.pengerindu.com

Don’t forget to Follow / Subscribe Bungai pengrindu

|| Masalah Cinta?|| Novel Pendek || Blog Wiget|| Blog Template || TV1 Online || TV2 Online || TV3 Online || Ebook || Software|| Animasi Borneo ||

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada http://www.Pengerindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

adv_username = “jacky_romeo”;
adv_gid = “jacky_romeo_default”;
adtype = “468×60”;

Bala ke Starring Ngintik malam hari Minggu..

Nya ia bulih, tuk kaban aku ke sigi tak regas – regas deka nurun ngintik peda kitak tubuh ia baka John Cena . Nama ia Jack kok kami ngagau , bertembu ba Seremban N9 maia Girup tuak enggau bala Kaban , Udah 15 tahun enda pulai ke sri aman tauka serian enti enda silap aku.


Tuk kaban aku nama ia Matthew udah semak 5-6 tahun enda pulai ke Miri / Bintulu diau ba Seremban belajar ba Kolej Negeri lalu udah lama Ambis berkerja enggau siti Kedai pantang ti bernama Borneo Tattoo studio ba Seremban 2, n9 . Ulih gau ngintik nyak wai?.. hakhakhak ukai main2 ngemai ngitnik pukul 3 pagi. sepi sai.

Bakanyak kak nurun ngintik??

Nyadi pic aku enda tau diengkah ditu , hak hak hak ,, nya meh kelebihan bungai pengrindu laban bisi hp camera , seduai ia nadai enti bc kada enda pic aku load seduai ia.. hakhakhak..

Nama berita , selamat datai wai.

Bungai Pengrindu yau segit – segit mikir ke runding pagilak , pagilak hari minggu yuuuu nda patut ndai runding malam tuk, agik 2-3 botol nya hal mit nya akih , nda pia ia wai, hak hak hak hak , ney nyesal mai ku minta gaji tumu bulan empai lama enti enda agi bisi tudah gaji ku , bisi ga kena enggau bala kaban ba seremban tu bbq janik pagilak.

Senetang ke hari minggu amat maio amai runding bala mensia , ni ke bujang dara sigi bisi date pagilak enda nemu a… dini.. enti aku keliak maia agik pom 5 udu diting enggau indu daha ba sebelah wisma sanyan sibu diak, hak hak hak (hehehe pengingat keliak wai) nda pia ia waiiii~ , agi ingat maia nembiak suba udu udu berbayo – bayo sebelah pasar sibu diak duit cukup ke tambang ari rumah udah cun kena raound2 ba pasar sibu hak hak hak engka tak bulih insur pheiiii .. hak hak hak .

Nyadi diatu udah maio ga berubah , umur yau majak ga tuai , indu daha nadai siku ga kak ke aku , kumbai uhang indu playboy meh T_T kasi tudah bungai pengrindu , iga nya wai… hak hak hak .Umbas nya , Pagilak sigi maio runding aku , engka rutin harian meh engka ke Port dickson din nginti lelabi enti enda ngulih ka ikan panjai indung (ikan namo nyak wai) . hak hak hak. Ai pengayu sigi udu dibai pama ngintik nda gira tuak , arak tauka beer nyak baru cun . FYI rumah endur aku diau ba seremban enda jauh ari Port Dickson pama berjalai kaki bisi semak 2 hari datai ngena motosikar bisi 45minit , jauh julau ke sibu kini , betul wai?… hak hak hak … ok nyak aja ari aku wai..

Regards,
Bungai pengrindu

Pic Mancing di Muara PD

Posted: February 25, 2009 in Mancing, MyDiary, palau
Mathhew .. do what???

Fishing Trip

Posted: February 16, 2009 in Mancing, MyDiary
Geramak

Goreng pun Sedap

Saat menanti Ketibaan ikan kekekekeke

Ikan terbesar berjaya dinaikkan

Kegembiran tak terkata….

I got 2 belangkas via Fishing

Posted: December 18, 2008 in Mancing, MyDiary

Last weekend, hahah.. its really my luck when im boring suddenly mia my friend call me and ask me to fill up my holiday with fishing, erk.. he mean go fishing.. ooo nooo.. i hate fishing actually but no idea to cut the line.. em.. see that picture above .. seeee i got 2 belangkas. hahhahaha…

hahaha.. i cooked with mix some liquer.. nice.. got a lots of egg inside.. For info this species is really hard to catch it, and it Price fully high in Malaysia Market. So thank with my friend becouse of him i eat Belangkas . hahahhaa…