Bersabar.

Posted: October 26, 2009 in Cinta, info, tips
Erti hidup manusia penuh dengan kesabaran , sama ada sabar dengan nilai , pangkat mahupun sesama manusia tanpa mengira darjat ketinggian ataupun pangkat seseorang tersebut.
Cinta juga memerlukan kesabaran yang tinggi dan adakala kita sebagai manusia tidak lari daripada menahan kesabaran yang menakluki diri kita . Kesabaran tidak berlaku atau wujud hanya dalam 1 pihak sahaja kekadang ia melibatkan 2 atau lebih pihak lain . Seperti kesabaran dalam perhubungan cinta antara kekasih . Nilaikan contoh ayat dibawah adakah anda mampu bersabar jika ia berlaku ke atas diri anda?.

Contoh Pertama:

  • Anda cuba menghubungi kekasih anda dari pagi sehinggalah ke petang tetapi gagal dihubungi , sehinggalah waktu malam anda mendapat mesej darinya dengan mengatakan “ Maafkan i , handset i terpadam batery kong lupa pula nak cas.” .

Mampukah anda bersabar? . Adakah alasan yang diberi logik dan diterima akal? masakan tidak seharian tidak menyedari batery habis? dan bila sedar bateri handset habis kenapa hanya menghantar 1 sms ringkas? Kenapa tidak Call? . Adakah si dia merasa risau atau tidak jika kamu gagal menghubunginya. Satu persoalan akan bermain di minda si kekasih yang cuba menghubunginya iaitu “mungkin dia ada bf/gf lain disana” .

Contoh kedua:

  • Ketika menjelang Tarikh hari lahir sidia anda tidak pernah terlewat sesaat (tepat 12mlm) pun untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir bah kan melupai hari lahirnya . Apabila sampai Saat Hari Jadi anda si dia lewat mengucapkan Selamat Hari Jadi kepada anda seperti contoh bukan pada 12mlm tetapi pada pukul 4-5pagi . Anda mengharapkan orang pertama mengucapkan Selamat hari jadi adalah kekasih anda tetapi rakan – rakan anda yang lain mengdahului .

Anda merajuk? atau mampukah anda bersabar lebih – lebih lagi sidia memberikan jawapan iaitu “ maafkan i syg , i tertidur penat sangat tadi” . Bersabar ? sedangkan anda menanti panggilan daripada dia dari 12malam sehingga ke pagi. Anda mungkin akan berfikir “adakah aku penting bagi dirinya?

Contoh ketiga:

  • Sedang anda asyik bermain handset kekasih (melihat gambar anda bersama sidia) dan sedang bergurau senda dengan anda tiba – tiba anda dikejutkan dengan ringtone sms masuk ke Inbox dan apabila anda membuka dan membaca sms tersebut berbunyi “ syg , belum tidur lagi ? rindu awak sayang awak.” .

Anda masih lagi bersabar?

Tidak dinafikan bersabar itu merupakan sifat yang baik terhadap mana – mana individu tetapi tempoh kesabaran ada hadnya dan hadnya juga dikawal oleh setiap individu sendiri dan apakah terjadi jika kesabaran sudah terlebih had?

Salam ceria ,
Mr. J
www.pengeRindu.com
Subscribe untuk mendapatkan 10 ebook Percuma.

Ingin artikel anda disiarkan sini? senang sahaja Emailkan” sahaja kepada kami.

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s