Hakikat Manusia Moden "seperti robot"

Posted: October 12, 2009 in info, Isu Semasa, MyDiary
Setiap malam sebelum tidur aku sentiasa memikirkan apa yang bakal berlaku keesokkan hari , adakah ianya sama sahaja seperti biasa ? sehinggalah terlelap dan kadang kala terbawa ke alam mimpi bahawa seperti kehidupan manusia zaman moden tidaklah ‘seriang’ zaman dulu (tak lah sampai dulu kala sampai ke zaman batu) .

Bayangkan anda bangun sahaja dari tidur terus melihat jam pukul 8pagi dan dengan terpaksanya anda bangkit dari tilam dan terus ke bilik air membersihkan diri dan bersarapan dahulu sebelum pergi ke kerja jika terlewat sedikit traffic jam pula , masuk pejabat dalah lewat siap kena marah dengan majikan lagi lepas tu 8 jam anda berada dipejabat buat benda yang dah bertahun – tahun sama semenjak anda kerja di situ dan sehingga pukul 5petang anda pun balik .

Saya rasa ramai pembaca seperti itu .

Balik dari kerja pula ada juga yang nak siapkan tugasan yang tak sempat disiapkan semasa waktu di pejabat , bila semua selesai barulah boleh tidur , dan anda kemungkinan telah melakukan perkara yang sama selama bertahun – tahun , itu dikata “life“? .

Berbalik kepada zaman sebelum pekerjaan yang membayar gaji kepada manusia (zaman apa ya) . Anda tidak perlu mengikut waktu untuk bekerja dan anda bekerja untuk diri anda sendiri seperti memburu , menjala dan melakukan sedikit kerja di kampung untuk diri dan keluarga , anda tidak perlu berfikir mengenai perbelanjaan Bil elektrik , air dan sebagainya dan udara yang segar tanpa nganguan bunyi daripada kesibukkan zaman sekarang dan tanpa mengejar masa dan juga anda lebih riang dan bekerja dalam situasi menyenangkan dan harmoni tiada sesiapa mengawal anda memerhatikan anda. Dapat anda bayangkan? .

Sekarang anda mengejar waktu nah! itu bermaksud anda telah dikuasai kerja dan bukan anda yang menguasai . Fakta ringkas , ramai penduduk di kota yang mempunyai wang yang banyak tidak mampu untuk hidup lebih lama berbanding masyarakat petani ataupun penduduk kampung biarpun teknologi kesihatannya adalah lebih tinggi keberkesanan berbanding kawasan kampung yang mungkin hanya ada 1 mini klinik sahaja. Kenapa bergitu? , jawapannya ialah Stress , tension , rimas , tidur pun terngangu . Tambah juga kadar bunuh diri lebih kerap berlaku di kawasan bandar.

Bayangkan……

Iklhas ,
Mr. J @ Bungai Pengrindu
www.pengerindu.com
“EmailkanArtikel anda ke pengeRindu.com

Bookmark and Share

pengeRindu Fan Club

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s