Lipas & Telur Lipas.

Posted: September 30, 2009 in info, tips

Pernah anda ambil kisah mengenai Lipas ? ataupun menglihat telur lipas , atau ada juga yang geli pada lipas ? . Seekor Lipas boleh bertelur sebanyak 20-50 biji dan 1 biji telur dapat menghasilkan beberapa ekor anak. Tak percaya ? sila lihat gambar dibawah:

Lipas merupakan sejenis serangga perosak yang tinggal di kawasan gelap dan lembap seperti celah-celah almari dan di bawah sinki.

Lipas hidup dengan memakan sisa makanan yang terbiar.

Tapi kalau Mr J jumpa lipas siaplah lipas tu dijadikan umpan pancing.

Sesetengah tulisan terawal berkaitan dengan lipas menggalakkan ia digunakan sebagai ubat. Pedanius Dioscorides (1st century), Kamal al-Din al-Damiri dan Abu Hanifa ad-Dainuri (abad ke-9) semuanya menawarkan ubat yang mencadangkan ia digiling dengan minyak atau direbus. Senarai penyakit termasuk sakit telinga, luka dan “masaalah peranakan gynecological.”[perlu petikan]

Lipas turut menyumbang kepada industri pengawalan serangga perosak yang bernilai jutaan ringgit, tetapi masih gagal menghapuskan lipas sepenuhnya.

Iklhas ,
Mr. J @ Bungai Pengrindu
www.pengerindu.com

Bookmark and Share

Dapatkan Artikel terbaru dan 10 ebook Percuma daripada www.pengeRindu.com serta artikel terbaru terus ke email anda. Sila masukkan email anda dibawah:

Penghantaran ditaja oleh FeedBurner

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Add to Google Reader or HomepageSubscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free DictionaryAdd to PlusmoSubscribe in NewsAlloyAdd to Excite MIXAdd to netomat HubAdd to fwickiAdd to WebwagAdd to Pageflakes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s